Erre a szóra csak valamilyen pasztára lehet asszociálni. A női kíváncsiság nem ismer határokat, így néhány évvel ezelőtt rászántam magam, utánajártam, mit is jelent a waxy kukorica kifejezés.

Az elnevezés onnan ered, ha a szemeket elvágjuk, azok viaszosak. 1909-ben találták meg Kínában. Rendkívül sokszínű a megjelenése, hazánkban a hagyományos sárga kukoricát termesztik.

Felhasználása meghökkentő a hétköznapi ember számára. Naponta találkozhatunk vele háztartásunkban, anélkül, hogy bármit is tudnánk róla.

Élelmiszer-adalékként homogenizálja az üdítőket, megtalálható a konzervekben, mélyhűtött termékek fagyását és olvadását stabilizálja, gyógyszergyártás alapanyaga, - a hatóanyag mellett kísérő anyagként alkalmazzák. Papír- és textilgyártáshoz is igénybe veszik, biológiailag lembomló csomagolóanyagokat, műanyagokat és ragasztószalagokat is készítenek belőle. Sőt még a testépítők is előszeretettel fogyasztják a waxyt. A takarmányozásban végzett mérések azt igazolják, hogy jótékonyan hat az állatok súlygyarapodására is. A világon termő mennyiségnek mintegy 90 %-át az élelmiszeripar hasznosítja.

Az összetétele miatt alkalmas számtalan felhasználásra. A kukoricaszem két féle keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. A hagyományos hibridekben jóval alacsonyabb az amilopektin tartalom (72- 76 % amilopektin és 24-28 % amilióz), míg a waxyban 99-100 %-ban található ez az elagazó láncú, nagy molekulasúlyú keményítő. Az amilóz gyorsan oldódik meleg vízben, míg az amilopektin csak magas nyomás alatt. A waxy kukoricát nedves őrléssel dolgozzák fel, hogy viaszos kukorica lisztet állítsanak elő, ami lassan kristályos formájú keményítővé alakul vissza.

Termesztése minimálisan különbözik a hagyományos kukoricáktól. A waxyt izolálni kell az köztermesztésben lévő egyéb hibridektől minimum 200 méterre. A termeltetők javasolnak ennél kisebb távolságot is , a lényeg, az idegen beporzás tényét ki kell zárni a termesztés során, mivel a waxy vizsgálat során megnézik, hogy milyen típusú keményítőt tartalmaz 100 szem. Az értékelés jodid próbán alapul és legalább 96 %-os amilopektint kell igazolnia. (Ennek a százaléknak előírt mértéke termeltetőtől függ.)

A waxy szállítását, tárolását, szárítását elkülönítve kell megoldani az egyéb kukoricáktól és fokozottan be kell tartani az élelmiszerekre vonatkozó szabványokat is. A szárítás során a keményítő tartalom megőrzésének érdekében kíméletesebb módszereket kell előtérbe helyezni: alacsonyabb hőfokon és hosszabb ideig tart a víztartalom elvonása, ha ez szükséges.

A waxy kukorica, - mint élelmiszer alapanyag,- alternatív lehetőséget és biztos piacot jelent és jelenthet a termelők számára...