Egy növényevő dinoszauruszfaj csontjait azonosították az Ősi Attila által vezetett MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport tagjai. A felfedezés tovább gazdagíthatja a ornithopodák csoportjába rhabdodontid dinoszauruszokkal kapcsolatos ismereteket.

Az elmúlt 12 év kutatásai nyomán egy új dinoszauruszfajt azonosítottak be néhány hónappal ezelőtt az iharkúti lelőhelyen. Az új faj leírása, a tudományos eredmény publikálása még további munkát igényel. A most megtalált csontok szerint a bakonyi dinoszauruszok ezen új tagja a rhabdodontid-ornithopodák családjához tartozik, a dinoszauruszok olyan családjához, amely kontinensünkre nézve egyedülálló, endemikus, azaz csak ezen a területen élő, helyhez kötött faj. Ez a család kizárólag Európában ismert, és legősibb képviselője a napokban meglelt bakonyi forma.
 
"A dinoszaurusz csontjai alapján legfeljebb 1,8 m hosszú, két hátsó lábán járó, növényevő állat volt" – nyilatkozta az mta.hu-nak Ősi Attila. "Korábban azt gondoltuk, hogy ez a dinoszaurusz azért ilyen kis méretű, mert törpenövésű. Úgy tűnik, hogy ez az elmélet megdőlt, ugyanis a faj a dinoszauruszok egy olyan primitív csoportjába tartozik, amelyben a fajtársak legtöbbje is kistermetű volt."
 
 Az idei ásatás további újdonsága, hogy a kutatók rábukkantak egy összefüggő Hungarosurus részleges csontvázára is, ahol  a csontok egymáshoz kapcsolódva, élethelyzetben maradtak fenn. "Ez egy olyan tetem, amely feltehetőleg teljes egészében betemetődött, és a csontváz artikuláltan, összefüggő egészként került elő. Egyelőre az állat törzse az, ami jól látszik, a következő napokban reményeink szerint a többi testrészt is egyben feltárjuk."

Az iharkúti lelőhelyi ásatások ez év augusztus 12-éig folytatódnak, július 20-a óta eddig 200 izolált csont került elő, továbbá halak és hüllők maradványai, mint ahogy pár héttel ezelőtt a Foxemys trabanti, a nyakfordító (Pleurodira) teknősök mára kihalt Bothremydidae családjába tartozó őshüllő váza.