Első alkalommal rendezett alkotótábort a tagjai számára a PEN nemzetközi írószervezet. A mintegy tucatnyi jeles író augusztus 16-ig a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben alkot: egymás műveinek fordítása mellett új ihletet merít Pécsből, a kulturális városrészből.

A PEN nagy múltú nemzetközi szervezet, mely az irodalom népszerűsítése és a szabad véleménynyilvánításhoz való jog védelmezése mellett kötelezte el magát. 1921-es alapítása óta tagjai minden országban ismert és elismert írók, költők, műfordítók.

A Magyar PEN Klub kezdeményezésére és szervezésében tucatnyi jeles irodalmár érkezett mintegy két hétre a világ legkülönbözőbb tájairól a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe, első alkotótáboruk helyszínére. A közös munkában részt vesz többek közt Kaiser A. ÖzHun irodalomkritikus, író, kulturális antropológus, az ujgur PEN Club Svédországban élő elnöke, Salem Zenia, az ismert algériai berber író, aki Spanyolországban él menekültként, Igor Ursenco író, filozófus Moldáviából, valamint Balázs F. Attila író, költő, műfordító, szerkesztő, a szlovák és a román PEN Klub tagja, aki egyben a tábor programkoordinátora is.

A szervezőket Petőcz András, a Magyar PEN Klub alelnöke képviseli a rendezvényen, aki hangsúlyozta: az alkotótábort hagyományteremtő céllal indították, és ezentúl minden évben szeretnék megrendezni 8-10 résztvevővel, ugyanitt, a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A résztvevőket Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. igazgatója köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy az alkotásra termett, inspiráló hangulatú és hatású Zsolnay Negyedben olyan kezdeményezés lelt otthonra az alkotótáborral, melynek nemzetközi kultúrdiplomáciai szerepe felbecsülhetetlen.