Mira Nair indiai filmrendezőnő The Reluctant Fundamentalist című alkotásának világpremierjével megnyílt szerda este a 69. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyszekciójában idén 18 mű vetekszik a legjobbnak járó Arany Oroszlán-díjért.
 
MTI - Mira Nair versenyen kívül bemutatott filmjét a rendező mellett a főszereplők közül Kate Hudson, Liev Schreiber és Riz Ahmed is elkísérte a Lidóra. Az indiai alkotó korábbi nagy sikere helyszínére tért vissza azzal, hogy ellátogatott Velencébe: 2001-ben ugyanis az Esküvő monszun idején című munkájával elnyerte a világ legrégebbi filmfesztiváljának fődíját. Sikerének hírét azonban hamar elmosták a hírek: néhány nappal később az al-Kaida terrorhálózat merényletet követett el az Egyesült Államok ellen, New Yorkban – ahol a rendezőnő él – ledőltek a Kereskedelmi Világközpont tornyai.
   
Mira Nair legújabb filmjének története épp ezekben a napokban kezdődik, és egy fiatal pakisztáni férfiról szól, akire pénzügyi elemzőként fényes karrier vár Amerikában, a New York-i Wall Streeten, de végül a terrorcselekmények után jelentkező vallási türelmetlenség miatt zaklatás és kiközösítés lesz a sorsa, míg végül úgy dönt, hogy visszatér Pakisztánba.
   
A rendező filmjének szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: reméli, a The Reluctant Fundamentalist segít abban, hogy párbeszéd kezdődjön a muzulmán világgal kapcsolatos sztereotípiákról, amelyek egyre elterjedtebbek lettek az elmúlt évtizedben.
   
A dráma Moshin Hamid azonos című regényén alapul. Nair szerint a kötet már önmagában a Nyugat és a Kelet közötti párbeszéd, ő pedig a film révén akar hidat építeni a két világ között.
   
Az Arany Oroszlánra idén 18 film esélyes, köztük Paul Thomas Anderson vagy épp Brian De Palma, Takesi Kitano, Marco Bellochio és Terrence Malick legújabb műve. A versenyszekcióban szereplő alkotásokról kilenctagú nemzetközi zsűri dönt Michael Mann filmrendező vezetésével.