A hibridbusz július 11-17 között mutatkozik be Kecskeméten
Ma mutatták be Kecskeméten a szakma és a sajtó képviselői számára a Volvo 7700 Hybrid autóbuszt. 
 
Évek óta sorozatban gyártja a Volvo a hazánkban is jól ismert 7700-as, végig alacsonypadlós, városi típus dízel-elektromos hibrid hajtású modelljét, amelyből már közel félezer példány fut Európa városaiban, az utazóközönség, a gépkocsivezetők és az üzemeltetők legnagyobb megelégedésére. Idén tavasszal pedig Miskolcon forgalomba állt az első magyarországi 7700 Hybrid, amellyel szintén igen kedvezőek a kezdeti tapasztalatok.  A járművet az elkövetkező napokban Kecskeméten is kipróbálják.

A hibridbusz július 11-17 között mutatkozik be Kecskeméten. Az első nap délelőttjén az érdeklődők két autóbuszt is megcsodálhattak a Városháza előtt, ezek egyike Prágából, a másik pedig Miskolcról érkezett a bemutatóra. A Prágából érkező autóbuszt július 11. délutánjától egy héten keresztül a Kunság Volán forgalomba állítja. Ez idő alatt a jármű várhatóan az összes helyi vonalon megfordul. 

A sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatón dr. Zombor Gábor polgármester köszöntötte a vendégeket, majd dr. Nagy Gábor, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. vezérigazgató-helyettese beszélt a környezetkímélő technológiák jelentőségéről a hazai közlekedésfejlesztési projektekben.

A járműről prezentációt tartott Szűcs Árpád, a Volvo Hungária Kft. hazai autóbusz értékesítési vezetője, végezetül Grieger Ernő, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. forgalmi igazgatója a Volvo hibridbusszal kapcsolatos miskolci tapasztalatokról számolt be.

Belülről így fest a Volvo hibridbusz
Belülről így fest a Volvo hibridbusz
Kecskemétnek jelenleg három közlekedésfejlesztési projektje van folyamatban: intermodális pályaudvar és kapcsolódó közösségi közlekedés fejlesztése, térségi elérhetőségek javítása, elővárosi közlekedés fejlesztése. A helyi közösségi közlekedés fejlesztésének keretében a város hibridhajtású autóbuszok beszerzését tervezi, közbeszerzési eljárással.


Ezért is fontos, hogy a szakemberek és lehetőség szerint a lakosság is megismerkedjen az új, energiahatékony és környezetkímélő technológiával, és minél több járműtípusról szerezhessen személyes tapasztalatokat. Ennek érdekében a közelmúltban bemutatták a Mercedes hibridbuszt, amelyet most a Volvo 7700 Hybrid követ.

A Volvo 7700 Hybrid főbb adatai

Hosszúság/szélesség/magasság (m): 12,0/2,55/3,2
Tengelytávolság (m): 5,95
Megengedett legnagyobb össztömeg (kg): 18.000
Ajtók száma: 2 v. 3
Belépési magasság (mm): 250-270
Utaskapacitás (fő): 95
Dízelmotor típusa: Volvo D5F
Dízelmotor legnagyobb teljesítménye: 215 LE
Dízelmotor legnagyobb nyomatéka: 800 Nm
Elektromos motor legnagyobb teljesítménye: 160 LE
Elektromos motor legnagyobb nyomatéka: 800 Nm
Sebességváltó: Volvo I-Shift 12 fokozatú automatizált
Inverter: DC/DC 600 V/24 V
 
baon.hu