A civil szervezetek jelentősen egyszerűbben és kevesebb adminisztrációval pályázhatnak a támogatásokra az új civil törvénynek köszönhetően – mondta Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egy szakmai fórumon, Gyálon.

A pályázati folyamatot egyszerűsíti többek között, hogy az Alapkezelő a nyilvántartott adatokról szóló kivonatot közvetlenül beszerzi a törvényszéktől, saját hatáskörben hajtja végre az adományhoz kapcsolódó támogatási igénnyel összefüggő intézkedéseket, valamint a működési célú pályázat a kollégiumokra összevontan, egységes tartalommal és feltételekkel jelent meg.

Az adminisztráció csökkenését jelenti a pályázati eljárás határidőinek rövidülése, az Általános Szerződési Feltételek alkalmazása, a rövidebb támogatási szerződés, valamint az is, hogy a beszámolóhoz csak a 100 000 Ft értékhatárt meghaladó számlák másolatát kell csatolni.

Latorcai Csaba emlékeztetett, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap testületei március 29-én alakultak meg és ugyanekkor közzétették a működési célú pályázatokat. A több mint 8 ezer beérkezett működési pályázat formai ellenőrzése megtörtént, az egyszerűsített eljárásrendnek köszönhetően a pályázatok csaknem 90 %-a érvényes, tehát a szervezetek jól tudták teljesíteni az új rendszer feltételeit. Május 4-én megjelentek az első szakmai célú pályázati kiírások, ezekre több mint 4 ezer pályázat érkezett, feldolgozásuk jelenleg 43 %-os. A jövő évi pályázatok kiírása 2013. február 15-ig megtörténik.

Megjegyzés: A civil, vagy pontosabban a nonprofit kifejezést általában egy egész sor szervezetre használjuk, melyek a civil társadalmat alkotják. általánosságban ezeket a szervezeteket az jellemzi, hogy az anyagi haszonszerzéstől eltérő céllal léteznek. Ugyanakkor konkrétan ez a kifejezés a létezés megannyi indokát, a vállalkozások és tevékenységi formák széles skáláját takarja. A civil szervezetek lehetnek kis nyomásgyakorló csoportok - mint például egyes környezetvédő vagy emberi jogi szervezetek -, oktatásügyi jótékonysági szervezetek, a női menekültek ügyeivel foglalkozók, vagy akár kulturális egyesületek, vallási szervezetek, alapítványok, humanitárius segítséget nyújtó programok is, a listát bőven lehetne még folytatni, egészen a hatalmas nemzetközi szervezetekig, amelyek száz meg száz irodával, több ezer taggal rendelkeznek a világ különböző pontjain.

"Kelj fel, állj fel, állj ki jogaidért!"