Menedék a betonrengetegben"-áll a felírat a Sas-hegyi Látogatóközpont épületén. A bekerített természetvédelmi terület első ránézésre kopár sziklás képet mutat,ha azonban alaposabban szemügyre vesszük,páratlan értékeket rejt. A látogatóközpont felújított épületébe lépve kreatív játékok keretében ismerkedhetnek a gyermekek a helyi őshonos növénytársulásokkal illetve a betelepített tájidegen fajok kártékony hatásaival.  A terem közepén kicsi ajtók mögé kukkantva a terület állat-és növényvilágának neves képviselőivel ismerkedhetnek meg alaposabban,mint a szajkó(Garrulus glandarius) ,mókus(Sciurus vulgaris),Sóskaborbolya(Berberis vulgaris),borzas vértő..Egy másik szegletében a teremnek a Virágnaptár segítségével megkereshetjük,hogy melyik hónapban milyen növények virágoznak,mik teremnek és milyen lombok a legfeltünőbbek.
Az emeleti oktató teremben a Sólyomszem kamerát irányítva a ragadozó madarak bőrébe bújhatunk. Ráláthatunk a Gellért-hegyre,valamint a védett terület akadálymentes kilátójára is.
Természetre hangolva
Családommal egy verőfényes szombat délelöttöt töltöttünk a központban és a látogatási időben óránként induló szakvezetéses tanösvénybejáráshoz csatlakozva csodálatos védett növényeket láthattunk.Megísmerhettük a Sas-hegy mulját,az északi és déli oldat klimatikus viszonyait,az élőhelyrekonstrukciós munkálatokat és annak pozitív hatásait,amelyeket az orgona terjedésének visszaszorításával érnek el.
A tanösvény szakvezetéssel történik,így hát egy indító táblán kívül,csak számmal jelölt oszlopok jelzik az állomásokat,az alig 900m hosszú útvonalon. A megmaradt gyepterületek változatos dolomitflórája ma is rendkívül gazdag ízeltlábú-faunát tart el. A gyakori pók- és rovarfajok mellett mintegy 20 olyan ízeltlábú fajt ismert, amelyek vagy endemikusak, s e területről írták le a tudomány számára,mint pédául a Kitaibel Pál által a területen leírt ,fokozottan védett pannongyík,vagy más országokban megtalálható,de hazánkban csak a Sas-hegyen fordul elő. 
Az első állomásnál három gyík fajunkkal is találkozhatunk:a faligyík,a zöldgyík és a pannongyík.
Továbbhaladva az aprózódott dolomit kőzetek között a déli oldalon szubmediterrán fajok,a budai imola,a magyar gurgolya, és a  csikófark(Ephedra distachya)galéria2.kép is fellelhető.Az utóbbinak a területen csak porzós egyedei élnek,termősök legközelebb a Gellért-hegyen találhatók.
A hűvösebb klimatkus viszonyokkal rendelkező északi oldal ékessége a budai  nyúlfarkfű(Sesleria sadleriana)galéria3.kép és az István király-szegfű (Dianthus plumarius ssp. regis-stephanii) is itt virágzik júniusban.
További részletek a nyitvatartásról és a tanösvény élővilágáról:
Magyari Meskó Réka (felsofokon.hu)