A filmek gyakorta kevesek által elérhető paradicsomokba vagy éppen kietlenségükben is szépséges tájakra kalauzolnak el bennünket.

www.licium.hu - A 3D-nek köszönhetően, filmhossznyi ideig – nézőként – mi is úton lehetünk.
És már el sem kell hagynunk a megszokott, kényelmes és puha kanapénkat vagy épp fotelunkat. Elérkeztek ugyanis hazánkba is a 3D-televíziók, melyek meglepő térélményt nyújtanak az olyan nézők számára, akik még nem láttak hasonlót.

Úgy gondolom, hogy még nem érkezett el az az idő, hogy saját otthonunkban valódi térhatású élményekben legyen részünk. Vegyük sorra, melyek azok az elemek, amik miatt még nem költözhet be minden háztartásba ez a televíziózási forma. Először is, rendkívül drágák a 3D funkcióval rendelkező készülékek. Való igaz, hogy az újdonságoknak ára van, és ha valaki az elsők között akarja birtokolni a legmodernebb technikákat, akkor meg kell fizetnie az árát. Ezzel már ki is van rekesztve a fogyasztók nagy része, azok, akik a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tudják megfizetni ezt az árat. Ráadásul hamarosan bevezetik a digitális televíziózást, ami nagy terhet róhat sok családra, ez is megérne egy misét.

Visszatérve a 3D televíziózásra. Ez a technológia még nem forrta ki magát. Hazánkban egyáltalán nincs olyan televíziós közvetítés, mellyel kihasználhatnánk készülékünket. Addig persze csekély az esély arra, hogy legyen, míg nem vezetik be a digitális televíziózást, de arra még várnunk kell. Persze próbálkozások mindig vannak erre vonatkozóan is, azonban még ez is várat magára. A következő probléma a speciális szemüveggel van, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy 3 dimenzióban láthassuk a történéseket. Irreálisan drágák, ráadásul a szemet rendkívüli módon igénybe veszik, emellett akinek szem problémai vannak, nem is tudja megfelelően élvezni a látványt. Persze van más módszer is, mellyel kihasználhatjuk a „domború” tévénket. Léteznek úgynevezett Blu-ray lejátszók, melyekkel le tudjuk játszani a Blu-ray lemezre írt 3D-s filmeket. Ezeknek a beszerzése sem olcsó mulatság, de tény, hogy a kép és hangminősége klasszisokkal jobb, mint a DVD-filmeké.

Felmerül tehát a kérdés. Megéri most rögtön beszerezni egy 3D TV-t? A válasz még akkor is nemleges, ha van rá megfelelő anyagi forrásunk, ugyanis csalódni fogunk ha a mozikban látott hatást várjuk ultramodern televíziókészülékünktől.
A fejlődés lüktető ritmusa bizakodóvá tesz, s elképzelhetőnek tartom, hogy hamarosan megfizethető áron vehetünk olyan készüléket, amely otthonunkba hozza a filmszínházakban megszokott látványt. Addig is, míg ez az idő elérkezik, a mozik bőséggel ellátnak minket térhatású filmekkel, melyek a technika fejlődésével egyre inkább elkápráztatnak bennünket. Emberek! Moziba be, spéci szemüveget fel és kapaszkodjanak!!!

Komócsin Gergő