A lakások huzatmentessé tételével egyre nagyobb mértékű beltéri légszennyezettségnek vannak kitéve az emberek, ami jelentős hatással lehet az egészségükre.

Egy fülledt levegőjű modern konyha gáztűzhelye körül serénykedve akár nagyobb mennyiségű mérgező anyagnak lehet kitéve az ember, mintha keresztülsétálna egy szmogos városközponton – figyelmeztetnek a szakemberek.

A forgalmas utcáknál akár háromszor ártalmasabb beltéri légszennyezettség mértékét tovább súlyosbítja az energiatakarékos otthonok huzatmentes kialakítása, a légfrissítők és az erős tisztítószerek használata. A Sheffield Egyetem munkatársai három különböző otthont hasonlítottak össze a kutatásuk során: egy kőből épült, villanytűzhellyel felszerelt házat egy Sheffieldtől nyugatra fekvő faluban, valamint két, gáztűzhellyel felszerelt lakást, egyet a városközpontban, a másikat egy forgalmas útszakasznál.

A kutatók négy héten át gyűjtöttek levegőmintákat az otthonokban, illetve a környező területeken. A vidéki ház konyhájában csak kis mennyiségben bukkantak erősen mérgező szén-monoxid nyomaira. A városi lakásokban azonban jóval magasabb volt a mérgező gáz szintje, miután bekapcsolták a gáztűzhelyeket. Utóbbi háztartási gépek jelentős nitrogén-dioxid-forrásnak is bizonyultak. A városközpontban lévő lakás konyhájának esetében a mérgező gáz koncentrációja háromszor magasabb volt az ingatlanon kívül mértnél, és jóval meghaladta a brit beltéri levegőminőségi útmutató (UK Indoor Air Quality Guidance) által meghatározott értéket.

A beltéri légszennyezettség kockázatát vizsgáló első tanulmányok közé tartozó kutatás azokra a szennyező anyagokra koncentrált, amelyek a legnagyobb kockázatot jelentik az idősek, illetve a légzési, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő emberek számára. A szakemberek egyebek mellett az illékony szerves vegyületek, illetve a tüdőbe is bejutó parányi szilárd részecskék után kutatva vizsgálták az otthonokat – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

„Az időnk mintegy 90 százalékát a négy fal között töltjük, és azon fáradozunk, hogy meleggé, biztonságossá, illetve kényelmessé tegyük az otthonunkat, miközben csak nagy ritkán gondolunk azokra a szennyező anyagokra, amelyeket épp ott lélegezhetünk be – mutatott rá Vida Sharifi, a Journal of Indoor and Built Environment című folyóiratban közölt tanulmány vezetője. – Ahogy egyre inkább huzatmentessé tesszük az otthonainkat a fűtési költségek visszaszorítása érdekében, úgy egyre nagyobb mértékű beltéri légszennyezettségnek vagyunk kitéve, ami jelentős hatással lehet az egészségünkre."

A szakemberek szerint további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy a megváltozott háztartási és életmódbeli szokások milyen hatással vannak a beltéri levegőminőségre.
forrás: MTI/mno.hu