A Marson lévő két meteor kráter bizonyítja, hogy történelme során komoly klímaváltozás ment keresztül a vörös bolygón. Amit ma látunk, az nem egyenlő az ősi planétával.

Különösen az egyik kráternél figyelhetők meg sötét üledék nyomok, melyeket egy ősi föld alatti vízkészletből származó víz szilárdított meg, mielőtt kivéste a harsogó marsi szél.

Az Európai Űrügynökség Mars Express űrszondája találta meg a nyomokat, aminek alapján a kutatók azt feltételezik, hogy amit ma halott bolygónak látunk, az egykoron nagyon különböző volt. Az ősi "klímaváltozás" a nedves - és talán életképes - bolygóból poros, szeles planétát teremtett. Hasonló erőknek lehetett hatása a Föld jégkorszakaira is.

Az űrszonda tavaly júniusban készített nagy felbontású képeket a Danielson és Kalocsa kráterekről, melyek a Mars Arabia Terra régiójában vannak. A Danielson kráter a néhai George E. Danielson után lett elnevezve, aki számos Marsra küldött szonda fejlesztésében vett részt. A kráterben réteges üledék található, ami az idők során nagy mértékben erodálódott. Legbelül szélvájta kőzet van, amit valamilyen szilárd anyag vájt ki a porral és homokkal teli szél által.

Hasonló jelenségek láthatók a Föld sivatagi régióiban, például Észak-Afrikában, Közép-Ázsiában és az amerikai Arizonában.  
Forrás: VJM.hu/DailyMail