Az MTA-n negyedik alkalommal hirdették ki a Lendület Fiatal Kutatói Program nyerteseit. A kormány támogatásával idén 1 250 millió forint áll rendelkezésre a kimagasló teljesítményű kutatók elvándorlásának megállítását és a magyar tudományos kutatóhelyek versenyképességének növelését szolgáló kutatások finanszírozására. A program keretében 37 kutatócsoport kezdhet hozzá ígéretes kutatási tervei megvalósításához.

"A Lendület egy érdekközösségen alapuló, értékteremtő tudományos program, amelyben nem elég részesülni: itt a nyertes kutatók és az intézmények egyaránt résztvevők és alakítók" – méltatta a kiválóság, a felelősség és az eredményesség elvén alapuló modellt az MTA Dísztermében tartott ünnepélyes eredményhirdetésen Pálinkás József. Az Akadémia elnöke 2009. január 14-én hirdette meg első alkalommal a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára létrehozott Lendület programot. A program kivételes hazai és nemzetközi sikerét, dinamizmusát a teremtő tudós kiválóság, a körültekintően kialakított, kiszámítható támogatást biztosító modell és a jól követhető és mérhető eredményesség adja. A nemzetközi kutatási térben sikeres fiatal kutatók elvándorlásának visszaszorítására, a tehetség-utánpótlás biztosítására, a fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítésére, illetve az akadémiai kutatóintézet-hálózat és az egyetemek versenyképességének növelésére elindított pályázatot 2011 decemberében negyedik alkalommal tették közzé. 

"A Lendület-modell a nagy, világszínvonalú kutatások, az egyéni, intézményi pályaíveket ígérő vállalások programja. Ebben a modellben nemcsak megmarad, hanem megsokszorozódik az erő. A nyertesek nem csupán támogatást nyernek kutatásaikhoz, hanem a magyar tudomány mozgatóivá válnak. Egy tudományos rendszer ébresztőivé és megújítóivá" – hangoztatta Pálinkás József. Mint azt kiemelte: a szigorú pályázati feltételeknek megfelelő, következetes, siker-, eredmény- és értékelvű bírálat után lehetőséget kapott pályázók mostantól nem csupán támogatott kivitelezői saját kutatásaiknak, hanem formálói is a magyar tudományos életnek. "Pontatlan csupán annyit mondani, hogy támogatást nyertek kutatásaikhoz. Sokkal többről van szó: a Magyar Tudományos Akadémia lendületével a magyar tudomány mozgatóivá válnak"– üzente a nyerteseknek az MTA elnöke.

A magyar kormány támogatásával 2012-ben 1 250 millió forint áll rendelkezésre új Lendület-kutatócsoportok finanszírozására, ígéretes kutatási tervek megvalósítására, amelynek eredményeképpen újabb 37 kiváló kutató alapíthat önálló kutatócsoportot akadémiai kutatóközpontban vagy egyetemen. Az idei nyertesek közül heten térnek vissza külföldről hazájukba, míg harmincan itthon folytatják kutatómunkájukat. A programra nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos teljesítményt felmutató kutatók jelentkezhettek. A kiváló kutatók három kategóriában pályázhattak: a Lendület I. az önálló kutatói pályát kezdők kategóriája; a Lendület II. a sikeres önálló kutatói pályát folytatók kategóriája; és idén először lehetőséget kaptak a már kiemelkedően sikeres vezetői kutatói pályát folyató, 40 és 55 év közötti tudósok (Lendület III.) is a programban való részvételre.