Fennállásának 30. évfordulóját Debrecenben is megünnepelte a Bikini együttes. A születésnap alkalmából sikerült beszélgetni D. Nagy Lajossal, a Bikini énekesével.

licium.hu - Az énekes elárulta, mi a sikerük titka, valamint azt is, milyen meglepetéssel készülnek a rajongóknak a jubileum alkalmából. S természetesen mesélt a lételeméről, a zenéről, ami mindenkit mindenen átsegít, és gyógyító erővel bír.

Minek köszönhető, hogy ma is éppen olyan sikeresek, népszerűek, mint 20-30 évvel ezelőtt? Mi ennek a 30 évnek a titka?

Annak idején Paul McCartney-tól megkérdezték, hogy mi a siker titka, és Ő erre ezt mondta: „A megfelelő zenét, a megfelelő helyen, a megfelelő időben kell eljátszani, és az lesz a siker.” Igazából rá tudok hivatkozni, így azt mondom, hogy a siker titka a dalok és a dalokban lévő szellemiség, a bennük lévő gondolatok, amelyek időtlenek. Ezért van az, hogy az egymást követő generációk a saját magukénak tudják érezni ezeket a gondolatokat. Van sok olyan dalunk, amit a mai tizenévesek énekelnek, persze ezek a dalok akkor születtek, amikor még a szüleik voltak ilyen idősek, és mégis megtalálják benne a saját gondolataikat, a saját gondolkodásmódjukat, és ezért a sajátjuknak tekintik a dalainkat.

Valóban, a szüleim is, és én is megtalálom a Bikini dalaiban a mondanivalót, a tavalyi „Zenével a gyermekekért” koncertjükön (2011. október 27.) is ott voltam, és abban az időben rengeteg erőt adtak nekem a dalaik.

Egyébként ez így van, általában az ember sok erőt kap dalokból. Nekem is, amikor hullámvölgyek voltak az életemben mindig a zene segített átmenni rajtuk. Megvannak azok a lemezek, azok a dalok, és visszaemlékszem rájuk, hogy ez ekkor segített nekem, ez ekkor, meg ekkor volt fontos az életemben, úgyhogy a dal a legjobb dolog. A zene,  tulajdonképpen a lélek hangja. A zene a lelkünket gyógyítja. Az orvosok csak a testünket tudják gyógyítani. Ezelőtt két évvel pont itt a Lovardában kaptam a debreceni Klinikától egy elismerő oklevelet. Ennek a díjnak a neve: „Zenéjével lelkeket gyógyítunk!”

Hogyan készülnek a Bikini dalszövegei?

Elsősorban az alap, a zene készül el, majd megkapom ezeket a zenéket, és eldöntöm, hogy melyik dal, mit mond nekem. Az érzéseim alapján megírom a szövegeket a többi szövegíróval, eközben a zenészek felveszik a stúdióban a zenei alapokat. Aztán a kész alapokra felénekelem a szövegeket, és végül az anyagot mixeljük. Így készülnek a Bikini dalok. Bár, azért ez nem ilyen egyszerű, körülbelül féléves munkák ezek.

Február 18-án volt a jubileumi koncertjük a Papp László Sportarénában. Milyen előkészületeket igényelt, vagy ez a 30 év annyi rutint adott, hogy különösebben nem követelt plusz energiát?

Egy nagykoncertet nem lehet rutinból eljátszani, még a 30 év ellenére sem. Nagyon sokat próbáltunk, eleve rengeteg vendégzenész volt: ütősök, fúvósok, vonósok, kóristák, vokalisták emelték a koncert fényét, tehát nagyon sokat kellett próbálnunk ahhoz, hogy összehangoljunk mindent. Többek között a debreceni Lautitia Gyermekkórus is közreműködött a koncertünkön. Gyakorlatilag januártól egészen február 18-ig végig próbáltunk, hogy minden összeálljon. Közben a vendégművészekkel is külön-külön kellett foglalkoznunk.  Komoly előkészületet igényelt tőlünk, de megérte, mert egyszeri és soha többé meg nem ismételhető alkalom volt a Bikini életében.
Azért is volt fontos a felkészülés, mert az új dalaink mellett olyan dalokat is eljátszottunk, amit 20 éve nem vettünk elő.

A legutóbbi albumuk, az Elmúlt illúziókról, a Szép vagy című dal jelent meg kislemezként elsőnek, nem hangzik el úgy kívánságműsor, hogy e dal ne csendüljön fel, mégsincs klipje. Tervezik, hogy klipet is forgatnak a dal mellé?

Klipeket nagyon ritkán játszanak a televíziók, tehát nem éri meg nekünk klipet is forgatni, inkább koncertfelvételeket készítünk és azt a televíziók is jobban szeretik. Másrészt azt vettük észre, hogy a rajongók is szívesebben nézik a felvételeinket.

A jubileumi koncert mellett készülnek még valamivel a rajongóknak a 30 éves születésnap alkalmából?

Tulajdonképpen ebből fakad az, hogy az egészet felvettük, 12 kamerával rögzítettük a koncertet, valamint kitelepítettünk egy hangstúdiót a helyszínre és sávonként felvettük az egészet, tehát keverhető állapotban van hangilag, így lemezt tudunk belőle készíteni. Június első hetében jelenik meg a dupla DVD-s, dupla CD-s meglepetésünk a jubileum alkalmából, Közeli helyeken címmel. Ez egy ilyen másodlagos ajándék a zenekedvelőknek, és emellett valószínűleg megjelenik a 30 évet összefoglaló könyv is a Bikiniről.
Szabolcsi Gabriella Szandra