A Magyar Posta Európa-bélyege idén is első helyezést ért el az Európa legszebb bélyegeit kereső PostEurop internetes közönségszavazáson, a második helyezett Törökország, a bronzérmes Horvátország lett, a szakmai díjat Oroszország kapta. Az eredményt a Párizsi Filatéliai Fórum keretében hozták nyilvánosságra – tudatta szerdán közleményben a Magyar Posta.

A Posta idei pályázata kétféle bélyegképet tartalmazott, a „Látogasson Magyarországra!” címet viselő bélyegkisívünket Rozmann Ágnes grafikusművész tervezte. A főmotívum Magyarország online jele, a „.HU”, melyet az egyik bélyegképen - amely a díjat nyerte – paprika és szőlő, a másikon pedig a Világörökség részét képező Pannonhalmi Főapátság könyvtárának különlegességei töltenek meg tartalommal. A bélyegblokk-keretrajzon az Apátság épülete, és a Balaton látképe tűnik elő. A kisív ofszet eljárással 100 ezer példányban készült a Pénzjegynyomdában.

Az európai postákat tömörítő PostEurop (Európai Postaüzemeltetők Egyesülete) minden évben közös bélyegkibocsátásra szólítja fel tagjait. Ezek az úgynevezett Európa-bélyegek, melyek minden tagországban ugyanazon tematikával jelennek meg. Az idei téma a „Látogatás” volt. A szépségversenybe benevezett Európa-bélyegünk 2012. május 9-én került forgalomba.
Három éven keresztül egymás után a magyar bélyeg bizonyult a legszebbnek: 2008-ban csillagászat, 2009-ben levélírás, 2010-ben pedig gyermekkönyvek témakörben írták ki a versenyt. Tavaly a Magyar Posta által nevezett bélyeg a második helyezést érte el. Jövőre a postai járművek témáját dolgozzák fel a kibocsátók.

A kezdeményezés 2003-ban indult, azóta évről-évre mi választhatjuk meg a legszebb Európa-bélyeget. Monaco, Görögország, Izland, Ukrajna és Örményország után 2008, 2009 és 2010-ben „Európa legszebb bélyege” címet a magyar bélyeg kapta a versenyen. Tavaly második helyezést értünk el.