A Múzeumok éjszakájának rendezvényei sorában Katona Béla: Várad a viharban című kötetének reprint kiadását mutatják be május 19-én, szombaton 20 órától a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban. A ritkaságnak számító, könyvaukciókon gyakran szereplő kötetet az eredeti, 1946-os, Zsolt Béla előszavával napvilágot látott kiadás mintájára 200 számozott példányban jelentette meg újra hasonmás kiadásban a Várad folyóirat az Europrint nyomda közreműködésével.

A műről és a korról Tóth Jánossal és Péter I. Zoltánnal beszélget Szűcs László, az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

*

Katona Béla (Gyöngyös, 1891. jún. 12. – 1948. júl. 11. Nagyvárad) – újságíró, szerkesztő. Főiskolai tanulmányait a nagyváradi jogakadémián kezdte és a budapesti egyetemen fejezte be. Már jogász korában a Bácsmegyei Naplót szerkesztette, a budapesti Hírlap, majd Pesti Hírlap munkatársa, haditudósító Szerbiában. 1916-ban került Nagyváradra, ahol a Nagyváradi Napló, később a Nagyvárad szerkesztőségében dolgozik. 1919 után előbb a Szabadság, majd a Nagyváradi Estilap felelős szerkesztője, végül újra a Nagyvárad szerkesztője 1945-ig. A Szigligeti Társaság tagja, nevéhez fűződik a nagyváradi Újságíró Klub megalapítása, amelynek ügyvezető elnöke. A háború után a Népakarat c. lapot szerkesztette 1947-től annak megszűnéséig.

Népszerű volt krokirovata: Amiről a városban beszélnek. A II. világháború frontátvonulásának hiteles képét adja Zsolt Béla előszavával megjelent Várad a viharban c. riportregénye (Nv. 1946), a nagyváradi zsidók gettóba hurcolásának és a nagyváradi munkaszolgálatosok ukrajnai pusztulásának hiteles története.