Tomislav Nikolic, az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke vezet a szerbiai elnökválasztáson – közölte a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CESID) a szavazóhelyiségek 90 százalékában, mintavételi eljárással végzett szavazatszámlálás alapján.

(MTI) A CESID szerint a nacionalista elnökjelölt a szavazatok 49,7 százalékát szerezte meg, míg Boris Tadic, a kormányzó Demokrata Párt (DS) jelöltje – aki eddig két ciklusban volt Szerbia államfője – a voksok 47,1 százalékát gyűjtötte össze – jelentette a B92 és az RTS rádió-televízió.

Az IPSOS közvélemény-kutató intézet eredményei alapján is Nikolic vezet 48,9 százalékkal, míg Tadic a voksok 47,9 százalékát gyűjtötte össze.

A CESID szerint a részvételi arány 45-46 százalékos volt.

Aleksandr Vucic, az SNS alelnöke vasárnap este – egy órával az urnák zárása után – már be is jelentette Nikolic győzelmét. „Szerbia új elnököt kapott ma este: Tomislav Nikolicot" – mondta Vucic az SNS belgrádi székházában újságíróknak nyilatkozva.

Helyszíni tudósítások az SNS belgrádi székházában már ünneplik Nikolic győzelmét.

A választások előtti napokban készített közvélemény-kutatások még Boris Tadic elsöprő, 58 százalékos győzelmét vetítették előre.