Pánik kezd kitörni az újonnan beiktatott balliberális román kormány soraiban. Az Európai Bizottság ugyanis megfenyegette Bukarestet, hogy felfüggeszti a közösség által támogatott beruházások további finanszírozását, mert nem ért egyet a költségek kalkulálásával. Így már érthető az új romániai vezetők nemtelen támadása a székely apostol, Nyirő József emléke ellen. Meg akarnak felelni Európa nácizó, fasisztázó, egy tőről metszett urainak, különben jöhet a bukta.

Pánik kezd kitörni az újonnan beiktatott balliberális román kormány soraiban. Az Európai Bizottság ugyanis megfenyegette Bukarestet, hogy felfüggeszti a közösség által támogatott beruházások további finanszírozását, mert nem ért egyet a költségek kalkulálásával. Ha a fenyegetést beváltják, Románia egy milliárd euróról (csaknem 300 milliárd forintnak megfelelő összegről) mondhat le jövőre.
hirdetés

Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy a román hivatalos szervek „túlméretezték” a költségeket, az egyes projekteknél. „Mindent elkövetünk, hogy tisztázzuk a helyzetet és eleget tegyünk az Európai Bizottság elvárásainak” – mondta Viktor Ponta miniszterelnök. Ez az ígéret azonban az utolsó utáni pillanatban történt.

Nem ez az első eset ugyanis, hogy Romániának szembe kell néznie az EU szankcióival. Idén februárban az unió emberi erőforrás alap kifizetéseit kellett nélkülöznie Bukarestnek, mivel a hazai számvevőszéki vizsgálat, 3,5 milliárd eurós „bizonytalan” felhasználást talált a programban. A kifizetéseket csak áprilisban folytatták, miután az EU elfogadta a hivatalos román magyarázatot.

Egy évvel ezelőtt, júniusban a regionális alapokból történő utalásokat függesztette fel Brüsszel, mert a nyilvános elszámolásokat nem találta megfelelőnek, és csak decemberben folytatódtak a kifizetések. De az EU megfenyegette Romániát, hogy a mezőgazdasági folyósítások 100 millió eurós összegével is baj lesz, ha nem teszi rendbe az adatközlést.

Keleti szomszédunk nem kevesebb, mint 10 százalékot kapott az EU strukturális és kohéziós alapjából 2007-ben, miután csatlakozott a közösséghez.
a Hunhír.info  és a Heti Válasz nyomán