II. András (névváltozata Endre, Jeruzsálemi, Katolikus vagy Lovag András ragadványnevekkel is ismert) (1176 vagy 1177 – 1235. szeptember 21.) Magyarország uralkodója volt 1205-1235 között. Ő volt a 18. Árpád-házi uralkodó. Regnálása a magyar történelem egyik legnevezetesebb időszaka. Nemcsak azért, mert András igen energikus külpolitikájával az egész Balkán-félszigetet behálózta, és több szomszédos területet is meghódított, hanem mert a belpolitikában olyan intézkedéseket hozott - az Aranybulla kiadásával -, melyek - kisebb-nagyobb változtatásokkal - egészen 1848-ig érvényben maradtak.

Tudtad-e,hogy II.András 20.000 fős sereggel megérkezvén a Szent Földre, nem kezdte lemészárolni az ellenfelet, hanem egymás nyakába borultak, mert kiderült ,hogy az ott élő nép magyar ajkú rokon nép??
II.Andrást Jeruzsálem királyává koronázták, amiért a pápa másodszor is kitagadta, a magyar néppel egyetemben.

Jeruzsálem neve is magyar, nem rég még így is írták: Hierosólyom. Igaz a hier régi módon írt szavunk, ma: HAR, jelentése "felmagasló", innen e hegynevek: Hargita, azaz Har-gita, Har-sányi hegy stb. Tehát Jeruzsálem=felmagasodó, magasságos sólyom. Sólyom pedig a szentlélek madara, pontosabban isten lelkének megszemélyesítője, de azt hiszem, ezt nem kell részleteznem egy magyarnak. (Solymár tehát névrokona Jeruzsálemnek: a sólyom okán.)