Ahogy a sajtó is hírt adott már korábban róla, szombaton felavatták a debreceni református kollégiumban Horthy Miklós emléktábláját. Pontosabban fogalmazva: visszakerült a helyére az az emléktábla, amelyet a háború után eltávolítottak a kollégium faláról. S hogy mit keres Horthy emléktáblája a kollégiumban? A válasz egyszerű: itt töltötte diákéveit.
Tudjuk, az emléktábla visszaállítása ellen a baloldali körök hevesen tiltakoztak, s a szombati eseményre készülődve tiltakozó gyűlést szerveztek a kollégium épülete elé. Az RTL Klub nevű tévécsatorna beszámolóját a youtube-on leltem meg, s ezt a rövidke anyagot ajánlom az olvasók figyelmébe.


A tudósítás elején azt halljuk, hogy „transzparensekkel jöttek az emléktábla ellen tüntetők s napszemüvegben a mellette demonstrálók”. A felvétel tanúsága szerint ez az állítás nem egészen pontos. Az emléktábla ellen tüntető, a tűző nap káros hatásai ellen kipaszerű tökfödővel védekező emberek kezében – ha jól számoltam – több zászlócskát láttam, mint transzparenst. Nem magyar zászlókat, természetesen. Izraeli zászlókat. Kérdem: mi a búbánatot kerestek a Dávid-csillagos papírizék a debreceni református kollégium előtt? A Népszabadság szerint a helyi zsidó hitközség tagjai láthatók a felvételen. Ez igaz? Sabbat napján tüntettek Mózes-hitű testvéreink? Vajon mit szólt a szombat ilyetén megszentségtelenítéséhez a helyi rabbi?

Ha már szóba kerültek a transzparensek, hadd hívjam fel az olvasók figyelmét egy érdekes táblára, amelyen egy szakállas – Herzl Tivadarra emlékeztető – alak látható, fölötte-mellette a felirat: „WE SWEAT FOR THE JEWISH PEOPLE”. Kérdem: ennek az izzadságszagú táblának mi köze van Horthyhoz, az emléktáblájához, Debrecenhez, Magyarországhoz?

A tüntetők nem tévesztették el véletlenül a házszámot? S a várost? S az országot?