A debreceni Európa-bajnokság első napján 1 arany, 2 ezüst érmet szereztek úszóink, továbbá Bohus Richárd olimpiai "A" szintet úszott.A bajnokság első napjának első döntőjében két magyarért is szoríthattunk.400m gyorson Kis Gergő egészen 300m-ig szorosan a vezető duóval együtt haladt a harmadik pozícióban . Ekkor még az orosz Kulikov vezetett. Az utolsó 100m-en az élre állt az olasz Pizzetti, de Gergő tartotta vele az iramot. A végére az olasz elfáradt, s az 5-ös pályán a német világcsúcstartó Paul Biedermann taktikus úszással csapott be elsőként a célba. Kis Gergő megtartotta a második helyet, az olasz Pizzettié lett a bronzérem. Rákos Patrik alig elmaradva a legjobbjától nyolcadik lett."Boldog vagyok, 400 gyorson van egy ezüstérem, ez itt a lényeg. Jobbat úsztam, mint tavaly ilyenkor Barcelonában, most a világcsúcstartó mögött lettem második" - mondta Kis Gergő, aki hozzátette: nem volt különösebb taktikája, csak annyi, hogy tartsa a lépést Biedermann-nal, és az utolsó hosszt felpörgesse."
Két középdöntő következett. Női 50m pillangón Dara Eszter a 15. időt úszva nem jutott be a keddi fináléba.Ugyanakkor férfi 100m háton Bohus Richárd a 4., Bernek Péter az 5. idővel került a fináléba.
Bohus ideje ráadásul olimpiai "A" szintet ért.Nagy várakozás előzte meg a női 400m vegyesúszást, hiszen az ötös és hatos pályán Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is dobogóra esélyesként rajtolt.
Ennek megfelelően a két magyar kimagaslott a mezőnyből. Már az első 100m-en az élen haladtak,  200m-nél még Jakabos vezetett, de a mellúszás már Hosszúnak sikerült jobban, s ezután már a világbajnoknő nem engedte ki a kezéből az aranyérmet, honfitársnője előtt szerezte meg az Európa-bajnoki címet. Harmadik helyen a cseh Zavadova végzet
Hosszabb nyilatkozatok ovashatók a mob.hu oldalon!
Részletes eredmények itt: 
http://www.omegatiming.com/index_home.htm#swimming/racearchives/2012/Debrecen/sw_debrecen_d1.htm

forrás: mob.hu/mti