Az államtitkárnál volt egy fekete bőrtáska, ami akár a hamvakat is rejthette

(MTI) Könnyen lehet, hogy Nyirő József hamvai végig ott voltak a vasárnapi megemlékezésen a székelyudvarhelyi Papkertben – írta tegnap az Index hírportál, miután a Magyar Hírlap főmunkatársa, Bayer Zsolt lapunk keddi írásában utalt erre. Amint az Index publicistánkat idézte: „S hogy hol voltak eközben a hamvak? Ez a jó kérdés. Nézzék majd meg a felvételt az emlékünnepségről, s nézzék meg Szőcs Géza amúgy gyönyörű beszédét. Látni fogják, hogy Szőcs nagy táskával megy fel a színpadra, a táskát leteszi az író fényképe alá, majd beszéde végeztével elviszi.”
Az eseményen készült felvételekből kiderül: Szőcs Gézánál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkáránál csakugyan volt egy fekete bőrtáska, ami akár a hamvakat is rejthette.

Nyirő urnáját eredetileg a csíksom­lyói búcsúra érkező Boldogasszony-zarándokvonattal szállították volna Székelyföldre, de a román kormány – nem titkolva szándékát – megakadályozta a szertartás lefolytatását.

Szőcs Gézát kedden arról kérdezte az Index, hogy csakugyan nála voltak-e a hamvak a megemlékezésen? Az államtitkár a Magyar Hírlap cikkét nem olvasta, és miután felolvasták neki a róla szóló részt, azt mondta: „Az igaz, hogy a sorokból akár arra is lehet következtetni, miszerint nálam voltak a hamvak, de – bár általában nem bújok ki a kérdések elől – ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánom.”

Szőcs elmondta, hogy a hamvak Erdélyben vannak, és úgy tudja, két héten belül szűk családi körben eltemetik az írót. (A pontos időpont bírósági döntéstől függ, a jogerős ítéletig a polgármesteri hivatal nem adhat ki engedélyt.) Hogy miként kerültek a hamvak Székelyudvarhelyre, arról Szőcsnek nincs tudomása, de határozottan kijelentette, hogy nem ő szállította oda. Azt mondta, hogy törvényt nem sértettek, de a hamvak utaztatása „nem volt olyan egyszerű”, szükség volt konspirációra.

Az újratemetés körüli vitákból kimaradt Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, Toró T. Tibor az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy ma inkább az író műveinek kiadásában kellene versengeni.

Gyújtogatás

Marosvásárhelyen benzines palackokat dobtak hétfőn hajnalban az Avram Iancu-emlékházra. A hatóságok gyors közbelépése megakadályozta a tűz terjedését. A rendőrség a gyanúsítottak körét már meghatározta. A román média egy része összefüggést lát Nyirő József meghiúsított újratemetése és a tűzeset között. Avram Iancu a román történelmi tudatba az 1848–49-es forradalom hőseként ivódott be, aki az Erdélyi-szigethegységben élő móc (hegyi román) parasztokból szervezett hadsereget a magyar nemesség és a magyar érdekeltségek ellen.