Egy honlap azokat a hangokat próbálja összegyűjteni, melyeket gyermekeink már valószínűleg nem ismerhetnek meg.

Az élet minden területén vannak olyan hangok vagy dallamok, melyekről azonnal eszünkbe jut egy dolog, amivel kapcsolatban az asszociáció teljesen egyértelmű. Ilyen a mentő szirénája, amire jobb esetben odafigyelünk, és ilyen a sarkon parkoló kocsi vinnyogása is, amit - valljuk be - egy pillantásnál többre nem méltatunk. De ilyen a mikrohullámú sütő csipogása, amivel dolga befejeztét jelzi, és ide sorolható például a MÁV vagy a BKV szignálja.
Szerintem egyetérthetünk abban is, hogy a technológiának és az informatikának is megvannak ezek az ikonikus hangjai, igaz? Na akkor mondjunk egyet. Annak, akinek kapásból eszébe jutott egy ilyen, csak gratulálni tudok, hiszen bármennyire jellemzőek voltak ezek a hangsorok egy-két évtizeddel ezelőtt, manapság már nem számítanak életünk részének. (pl. Commodore 64 és a korai PC-játékok hangvilága, a Tetris, a betárcsázós modem, a hangolatlan rádió és a "hangyafocis" tévé zaja vagy a kakukkos óra kattogása.)
 A Museum of Endangered Sounds ezekből a manapság már eszünkbe sem jutó hangokból rendezett oktatási-művészi jellegű kiállítást.
Ugyan a gyűjtemény még egyáltalán nem nevezhető átfogónak, egy online múzeum létrehozása a jelen és jövő generációk szempontjából sem rossz ötlet. Amíg mi nosztalgiázhatunk, addig gyermekeinknek meg tudjuk mutatni korunk technológiájának előfutárait, melyek jelentős része már valóban kihalt, de legalábbis a kihalás szélére került.
A honlap használata roppant egyszerű: a tárgyakhoz rendelt hangok az ikon kattintásával indulnak el és állnak le. Vagyis a retró gyűjteménnyel arra is van lehetőségünk, hogy ipari méretű zajt csapjunk.

 forrás: Hír24