A német kancellár az új francia elnök, Francois Hollande megválasztását követően is határozottan elutasítja az európai pénzügyi stabilitási paktum újratárgyalását.

(MTI) Mindezt Angela Merkel maga hangsúlyozta hétfői rendkívüli sajtóértekezletén Berlinben. "A paktum nem tárgyalható újra, ez egyszerűen nem megy" - jelentette ki a kancellár, emlékeztetve arra, hogy a költségvetési fegyelem betartását, illetve betartatását előíró pénzügyi paktumhoz márciusban - Nagy-Britannia és Csehország kivételével - valamennyi uniós tagállam hozzájárulását adta.

A kancellár annak kapcsán nyilatkozott, hogy a megválasztott új francia elnök a kampány során többször is kijelentette: arra törekszik, hogy a paktumot tárgyalják újra, illetve egy gazdasági növekedést előirányzó passzussal egészítsék ki.

Merkel emlékeztetett arra, hogy uniós keretek között már hosszú ideje pótlólagos növekedési ösztönzőket dolgoztak ki az európai gazdaság számára. A fejlődés csakis a stabil pénzügyek és növekedés által biztosítható - fogalmazott a német kancellár, emlékeztetve arra, hogy ez már hosszú ideje napirenden van az Európai Tanácson, illetve az Európai Unión belül. Éppen ezért az állami költségvetések konszolidálása szükséges előfeltétel - jelentette ki, elutasítva az "óriás" konjunktúraprogramokat.

A német kancellár megerősítette, hogy Francois Hollande-dal minél gyorsabban jó munkakapcsolatot kíván kialakítani. "A német-francia együttműködés lényegbevágó Európa számára" - hangsúlyozta Merkel, utalva arra, hogy ezt az együttműködést mielőbb el kell kezdeni. Hollande-ot tárt karokkal fogadja Németországban - tette hozzá, konkrét időpontot azonban nem említett.

Általános vélekedés szerint azonban a megválasztott új francia elnök németországi látogatására a május 15-i beiktatást követően gyorsan sor kerül. Várható, hogy Hollande már a beiktatás napján ellátogat Németországba.

A görögországi választási eredményekkel kapcsolatban a kancellár azt hangoztatta: fontos az, hogy a megkezdett szerkezeti reformok folytatódjanak Görögországban.