Jakab Attila a Nagyküküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület elnöke. Azé az egyesületé, amelyik az idén a százötödik évét töltötte, és amelyik több mint egy évszázadon át megszakítás nélkül szolgálta az udvarhelyszéki vadászok és horgászok érdekeit.

– Mikortól tölti be az elnöki tisztséget?

– Immár harmadik éve választott meg a közgyűlés, korábban három évig az alelnöki tisztséget töltöttem be. Talán annak is köszönhető, hogy rám esett a választásuk, mert abban az időben dolgoztam ki – társaimmal közösen – a vadászcsoportok gazdasági autonómiájának tervét. Jelen pillanatban is eszerint működik a tevékenység, annyira bevált a projekt, hogy két-három nagyobb vadász egyesület is érdeklődik utána.

– És mi a helyzet a horgászattal?

– Elsőrendű prioritásunk a kulturáltabb horgászati lehetőség biztosítása, ennek érdekében a legfontosabb egy ún. hal-lépcső építése lenne Székelyudvarhelyen a Városi Parknál, amely lehetővé tenné a halak felúszását a zeteváraljai víztározóig, az elágazásokon keresztül pedig annál is tovább, fel egészen a Hargitáig. Ez ívási időszakban, tehát április-májusban lenne rendkívül hasznos.

– Melyek a legfontosabb terveik?

– Jelen pillanatban a vadak által okozott károk visszaszorítása a legfontosabb. Éppen ezért, a múlt év végén felvettem a kapcsolatot Fodor József vadgazda mérnökkel, akinek egy nyertes, idevágó pályázatát szeretnénk Udvarhelyszéken gyakorlatba ültetni. Szűkebb pátriámban, Homoródszentmártonban tervezem az első vadkármentes mezőgazdasági övezetek kialakítását.