2014-ben már a húszezer férőhelyes új stadionban játszhat a Debrecen futballcsapata, a stadionnak 12,5 milliárdból kellene elkészülnie. A látványterveket csütörtök délelőtt mutatták be.Kósa Lajos polgármester arról beszélt, a világon is egyedi építészeti megoldásokat is alkalmaznak. Ezt megerősítették a jelenlegi tervek, amelyek Bordás Péter nevéhez köthetőek.
A dehirnek Bordás februárban [1] a következőket mondta: „Meg kell valósítanunk a lehetetlent, ami még nincs Európában. Nagyon jó színvonalon kell megépíteni ezt a stadiont, ami egyszerre jelképezi a Nagyerdő rekreációs lehetőségeit, otthonos, és az erdőhöz, ehhez a kiváló környezethez is illeszkedik. Másrészt meg természetesen szimbolizálnia kell a futballt, hiszen ezért jön létre."Bordás elmondta: Magyarország első 4. generációs stadionja épül fel a városban, vagyis a futballmérkőzések rendezésén túl más események megtartására is folyamatosan alkalmas létesítmény születik. A 20 020 férőhelyes stadion terveinek engedélyeztetési eljárására a nyáron kerül sor, ősszel pedig nyílt közbeszerzési eljárással választják ki a kivitelezőt. Ha a tender eredményes lesz, ősszel a munkálatok is elindulhatnak.
A Sport, fejlesztés, Cívisváros – a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Projekt című konferencián a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a stadion megvalósításakor "védett környezetben kell dolgozni, az útvonalakat a természet jelölte ki". A mostani Nagyerdei Stadion déli oldalához igazítják majd az új létesítményt - amely a futópálya hiánya miatt kisebb lesz elődjénél -, az északi oldalon felszabaduló terület pedig rendezvényhelyszínként vagy télen akár jégpályaként funkcionálhat majd. Az 1930-as években épült stadion mementójaként meghagyják az északi oldalon álló két tornyos kaput - tette hozzá Bordás Péter.
„A tervek alapján tényleg fantasztikus lesz a stadion. Itt már nem az van, hogy van egy focipálya és körbe letéve pár szék. Normális kiszolgálóhelyek vannak és olyan közösségi terek, ahová nem csak a meccs napján, hanem máskor is el tud menni az ember, szóval a mai kornak teljes mértékben megfelel. Mi sok olyan stadiont láttunk már Nyugat-Európában, Kelet-Európában is, amitől tátva maradt a szánk, mert olyan dolgok vannak benne. Ha ez a stadion meg fog épülni, akkor beáll a sorba, és tényleg nagyon büszkék lehetünk majd rá. Igazi közösségi tér lehet” – nyilatkozta a lapnak Dombi Tibor, a DVSC játékosa.

forrás: index