Pálinkás József kiváló kutatóknak, tudósoknak adta át az Akadémiai Díjat a Magyar Tudományos Akadémia 183. közgyűlésén. A díjazottak az elmúlt öt évben elért, kimagasló kutatási eredményeikért részesültek a rangos kitüntetésben.

A központi idegrendszerre ható gyógyszerek hatásainak és mellékhatásainak megismerése terén elért nemzetközileg is kiemelkedő eredményeiért tüntették ki Akadémiai Díjjal Bagdy Györgyöt, az MTA doktorát. A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerhatástani Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára eddigi pályafutása legfontosabbjának tekinti a mostani elismerést, amely nemcsak ösztönzi, de kötelezi is a további munkára. Bagdy György kidolgozta egyes gyógyszermellékhatások elkerülésének lehetőségét, valamint feltárta bizonyos kábítószerek eddig ismeretlen hatásait. Az általa életre hívott tudományos műhelyből megannyi kiváló fiatal kutató került ki. A tudós legnagyobb eredményei között említette, hogy sikerült megszerettetnie velük a kutatómunkát, és elindítania őket a pályájukon.
 A képre kattintva megtekinthető a díjazottról készített Flash-animáció. 


"Minden elismerésre úgy tekintek, mint egy teljesítményt mérő súlyra. Ha a serpenyőmbe dobnak egy ilyen súlyt, úgy érzem, nem hagyhatom abba a munkát, egyensúlyba kell hoznom a mérleget" – nyilatkozta Bernáth Árpád, az MTA doktora, aki szerint az Akadémiai Díj a szűkebb szakma és a tudós közvélemény számára egyaránt a minőségi munka igazolása. A Szegedi Tudományegyetem Germán Filológiai Intézetének egyetemi tanára, a hazai germanisztika meghatározó személyisége Heinrich Böll művei kritikai kiadásának gondozásáért részesült az elismerésben. Eredményei közül azokat tartja a legtöbbre, amelyek szemben állnak a közismert tudományos álláspontokkal.

 A képre kattintva megtekinthető a díjazottról készített Flash-animáció. 

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetének tudományos tanácsadóját, Diósi Lajost, az MTA doktorát a nano- és makrotestek kvantummechanikája és a kvantum-információelmélet területén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, valamint a kvantum-információelmélet alapjairól írt, nemzetközileg is jelentős könyvéért ismerték el Akadémiai Díjjal. Eredményei mind a nyitott kvantumrendszerek dinamikai leírásában, mind a mikro- és makrovilág egységes dinamikai modellezésében megalapozók. Diósi Lajos számára ez az első, így legmeghatározóbb tudományos díj, amely – mint kérdésünkre elmondta – felszabadítóan hatott rá.
 A képre kattintva megtekinthető a díjazottról készített Flash-animáció. 

Pályafutása eddigi legrangosabb elismerésének tekinti az Akadémiai Díjat Gyimóthy Tibor, az MTA doktora. Úgy véli, a kitüntetés révén a gyakorlati informatikai kutatások is elismerésben részesültek. A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportjának tanszékvezetőjét a programok statikus és dinamikus analízise területén, valamint a szoftvertermék-metrikákon alapuló minőségi modellek kidolgozásában elért kiváló eredményeiért tüntették ki. Munkássága sokszorosan hozzájárult a programszeletelési módszerek precíz osztályozásához, és nemzetközi viszonylatban is nagy érdeklődést váltott ki.
 A képre kattintva megtekinthető a díjazottról készített Flash-animáció. 

Az utolsó tizenhárom millió év földtanának kiemelkedő hazai kutatójaként elért tudományos eredményeiért kapott elismerést Jámbor Áron, az MTA doktora. A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet nyugalmazott főosztályvezetőjeként, tudományos tanácsadójaként arra a legbüszkébb, hogy egész életében olyan munkát végzett – a földtudományi alapkutatásokban, az érctelepek tanától a szénhidrogén-kutatásig, a vízföldtantól a mérnökgeológiáig, az alkalmazott földtan megannyi ágában –, amely a társadalom javát szolgálja. A tudós az Akadémiai Díjat legfontosabb, legbecsesebb kitüntetésének tartja.
   A képre kattintva megtekinthető a díjazottról készített Flash-animáció. 

"Az egyetemi tehetséggondozásban, a vízügy szolgálatában és a tudományos publikálásban elért eredményeimet elismerő díjak mellé sorakozik fel az Akadémiai Díj, három évtizedes tudományos munkámat akadémiai jelentőségűnek ismerve el" – fejtette ki Józsa János, az MTA doktora. Hozzátette: a díj hazai és külföldi munkatársai munkájának az elismerése is egyben. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárát, a doktori iskola és az MTA-BME kutatócsoportjának vezetőjét a tavak és a folyók hidrodinamikája területén elért, nemzetközileg is kimagasló eredményeiért díjazták. Munkássága jelentősen hozzájárult tavaink vízgazdálkodásának fejlesztéséhez, folyóink árvízi veszélyértékeléséhez, valamint a közelmúltbeli vörösiszap-kiömlés modellezéséhez.
   A képre kattintva megtekinthető a díjazottról készített Flash-animáció. 

Kitüntetését az elmúlt években végzett megfeszített munka örömteli elismerésének, fontos visszajelzésnek tartja Kövér György, az MTA doktora. Az ELTE egyetemi tanárát, a magyar történetírás itthon és külföldön is nagy tekintélynek örvendő alakját a 19-20. századi gazdaság- és társadalomtörténet, valamint az életutak területén végzett kimagasló kutatásaiért tüntették ki. Kifejtette: eddigi pályafutása során arra törekedett, hogy a társadalomtörténet méltó helyet kapjon a magyar történettudományon belül. Az egyetem általa vezetett társadalom- és gazdaságtörténeti doktori programját már számos kiváló fiatal történész végezte el.
  A képre kattintva a díjazottról készített Flash-animáció megtekinthető.

Pályafutása betetőzéseként értékeli a díjat Sóvágó Imre, az MTA doktora, hiszen eddigi elismeréseit tanárként kapta, tudósként viszont most díjazták először. A Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi tanára iskolateremtő tudományos munkájáért részesült az elismerésben. Pályája elején ismerkedett meg a koordinációs kémiával, és lett a terület egyik vezető hazai képviselője, majd érdeklődése a bioszervetlen kémia felé fordult. Kutatásai közül főképp azokat emeli ki, amelyek a fémionok és a neurodegeneratív betegségek (pl. Alzheimer-kór és prion betegségek) közötti kapcsolatok molekuláris szintű felderítésére irányultak. Kutatótársaival az elmúlt tíz évben leírta azokat a folyamatokat, amelyek az említett betegségek kialakulásában szerepet játszó fehérjék és a fémionok között játszódnak le.
A képre kattintva a díjazottról készített Flash-animáció megtekinthető.

Tamás Gábor, az MTA doktora számára az Akadémiai Díjnak fontos üzenete van. Mint azt az mta.hu-nak adott interjújában elmondta: az elismerés azt jelzi, hogy a nehézségek ellenére is megéri idehaza dolgozni. A Szegedi Tudományegyetem Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi tanárát, kutatócsoport-vezetőjét azokért a világszerte elismert felfedezésekért tüntették ki, amelyek alapjaiban változtatták meg az agykéregről kialakult képet. Eddigi műhelyteremtő munkássága során a tudós a lassú gátlást létrehozó sejtekkel, majd a Szentágothai által felfedezett kandelábersejtekkel foglalkozott.
A képre kattintva a díjazottról készített Flash-animáció megtekinthető.

Megtisztelő Veisz Ottó Bálint, az MTA doktora számára az elismerés, amely szerinte nemcsak neki, hanem az agrártudományoknak is szól. Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének tudományos osztályvezetője a fitotronban elindított globális klímaváltozás hatásának kutatásáért kapta a díjat. Kiemelte, munkatársaival az elsők között voltak Magyarországon, akik felfigyeltek a téma jelentőségére. Irányításával történik a búza genetikai állományának úgynevezett stresszrezisztencia-vizsgálata, új genetikai források szelekciója. Társnemesítője számos, külföldön is elismert búzafajtának, amelyeket több millió hektáron termesztenek.
A képre kattintva a díjazottról készített Flash-animáció megtekinthető.

A termelési képességek rugalmasságát elemző, nemzetközi szinten is jelentős visszhangot kiváltó tanulmányaiért, a pénzügyi befektetések kockázatelemzésében és a fejlesztési tevékenységek dinamikájának vizsgálatában elért kiváló eredményeiért díjazták Vörös Józsefet, az MTA doktorát. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának egyetemi tanára a legrangosabb hazai kitüntetésének tartja az Akadémiai Díjat, amely számára akkora jelentőséggel bír, mint az egyik német egyetem által neki adományozott Honoris Causa cím. A kutató legnagyobb eredményének azt tekinti, hogy gazdasági modelljei segítségével teljes spektrumában vizsgálható a fejlesztési erőfeszítések időbeni dinamikája.
 A képre kattintva a díjazottról készített Flash-animáció megtekinthető.