Elsősorban a közösségi hálózatok megszállottjait fenyegeti a "no mobil phobia" kifejezés összevonásából keletkezett új betegség, a nomofóbia, azaz a mobiltelefon elveszítésétől, vagy a mobilkapcsolat hiányától való félelem jelensége. Februárban mintegy ezer mobiltelefon-felhasználó körében végeztek felmérést Nagy-Britanniában, ahol a nomofóbia kifejezés 2008-ban megjelent. A megkérdezettek 66 százaléka mondta azt, hogy "szorong a mobiltelefon elveszítésének gondolatától".
A SecurEnvoy mobiltelefon-biztonsági cég által megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás során megkérdezett 18 és 28 év közötti fiatalok körében 76 százalékos volt ez az arány. A megkérdezettek 40 százaléka mondta azt, hogy két mobiltelefonja van. "Az okostelefonok és a korlátlan átalánydíjak megjelenésével a jelenség csak tovább erősödött. Mindenkinek egész sor szolgáltatáshoz van hozzáférése. Hol vagyok? Van-e étterem a közelben? Megveszem a vonatjegyet a hétvégére, megtervezem az esti programomat" összegezte Damien Douani, a FaDa ügynökség újtechnológia-szakértője.
"Néhány éve az SMS volt a nomofóbia egyik formája, hüvelykujj generációnak hívták azokat, akik megállás nélkül üzeneteket pötyögtek, az internetes okostelefon azonban az SMS tízezerszeresével ér fel" a szakértő szerint. "A Google-reflex mobiltelefonra került ha szükségem van egy információra, bárhol megtalálom a választ, ez a megtestesült lehetőség" hangsúlyozta Damien Douani.
A franciák 22 százaléka vallotta be, hogy nem képes egy napot eltölteni a mobiltelefonja nélkül egy márciusban a Mingle cég által márciusban 1500 felhasználó körében elvégzett felmérés szerint, a 15-19 évesek között ez az arány 34 százalékos volt. A megkérdezettek 29 százaléka válaszolta azt, hogy nehezen, de kibírja több mint 24 órán át a mobiltelefonja nélkül, míg 49 százalékuk "gond nélkül" megvan nélküle.
"Érthető, hogy az emberek függővé válnak az okostelefontól, hiszen benne van az egész életük, s ha elveszítik vagy elromlik, a világtól teljesen elzárva érzik magukat" hangsúlyozta Phil Marso író, a február 6-8-ig évente megrendezett mobiltelefon-mentes világnapok szervezője. "Ez az eszköz elembertelenít. Láttam egyszer egy embert, aki az okostelefonján nézte a városnegyed térképét, ahelyett, hogy megkérdezte volna tőlem, hol az az utca, amelyet keres" mesélte.
"Ezzel párhuzamosan a közösségi hálózatok közösségekkel teremtenek kapcsolatokat, ami az állandó aktualizálás és konzultáció igényét váltja ki. Ha lenne a telefonon egy olyan számláló, amely mutatná, hogy hányszor nézi meg az ember, sokan meglepődnének" - mondja Damien Douani, aki szerint a "függés területének valódi kiszélesedéséről" van szó. "Megjelent egy új tünet: "állandóan rajta vagyok a hálózaton, "megnézem a telefonomat, hátha"".
"Robotszerűen működő társadalomban élünk, ahol egy sor dolgot kell egyszerre csinálni. A lakosság egy része azt hiszi, ha nincs bekapcsolva, lemarad valamiről. Márpedig, ha lemarad az ember valamiről, vagy nem tud azonnal reagálni, szorongás, idegesség alakul ki. Az embereknek türelmetlenek" mondta Phil Marso, aki 2004-ben első könyvét teljes egészében SMS-ekben írta. "Az okostelefon tönkretesz egyfajta fantáziát. Mindent tálcán kap az ember, nincs többé olyan spontaneitás vagy meglepetés, mintha az ember a mobiltelefonos keresés helyett betérne az egyik utcában lévő étterembe. Kiirtunk egyfajta váratlanságot az életünkből" - vélte az író.
 
forrás: MTI/hirado.hu