Hazai és magyarországi turnéra indul a Háromszék Táncegyüttes a MaszkUra című táncszínházi előadással. Az előadás fő témája a maszk, az igazi arc elrejtése a világ elől, illetve a válaszkeresés arra, hogy az ember miért kényszerül igazi énje elrejtésére.

A Háromszék Táncegyüttes áprilisban több erdélyi és magyarországi helyszínen mutatja be MaszkUra című táncszínházi előadását. A produkciót Baróton és Nagyszebenben, valamint Budapesten, Cegléden és Gyulán lehet megtekinteni.
Az előadás rendező-koreográfusa, Ivácson László szerint az emberiség az idők kezdete óta a rítusokkal a természeti és természetfeletti jelenségek kifejezésében úgy akarja elmesélni (és befolyásolni) a dolgok menetét, hogy közben a rítusban részt vevők számára és önmaga számára is el kell határolni a hétköznapok arcát a kinyilatkoztatás, az isteni, természetfeletti igazságok és történések arcától: a maszk tehát kéz a kézben jár a rítussal.
Az előadás során a táncosok arra keresik a választ, hogy „az ember miért bújt valaha állatbőrbe és a mai napig miért kényszerül arra, hogy elrejtse arcát, önmagát valami mögé. És mivé válik az ember, ha elrejtette magát? A kezdetektől indulva a 20–21. századra kikristályosodott maszkos-dramatikus játékokon keresztül (sóvidéki guzsalyas, olténiai calus, mezőföldi bolondok napja stb.) keressük azt, hogy az embernek melyik az igazi fedetlen állapota, valódi énje: a maszkos vagy maszk nélküli” – áll az együttes honlapján, a MaszkUra darabról.
Az előadásban Orza Călin, Ónodi Béla, Gálber Attila és Bordás Attila koreográfiáit is láthatja a közönség, a zenét Orbán Ferenc szerezte, díszlet-, jelmeztervező és művészeti munkatárs Furik Rita.
Az előadás erdélyi helyszínei:
Barót, Városi Művelődési Ház – április 5., csütörtök 19 óra
Nagyszeben, Szakszervezetek Művelődési Háza – április 14., szombat 19 óra

Magyarországi helyszínek:
Budapest, Művészetek Palotája – április 11., szerda 19 óra
Cegléd, Kossuth Művelődési Központ – április 12., csütörtök 18 óra
Gyula, Gyulai Művelődési Központ – április 13., péntek 19 óra