Az Erdélyi Magyar Néppárt hisz abban, hogy különböző szervezetek, pártok és egyházak, illetve elsősorban az erdélyi magyar emberek együttműködésével létrehozható, megteremthető az új egység Erdélyben – jelentette ki hétfőn Toró T. Tibor elnök annak kapcsán, hogy egy nappal korábban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte: nem tartja megvalósíthatónak a verseny és az együttműködés összehangolását a júniusi helyhatósági választásokon.

Kelemen vasárnap Marosvásárhelyen az MTI kérdésére – miszerint a marosvásárhelyi polgármester-választással kapcsolatban kizárja-e választási koalíció megkötését más magyar szervezetekkel – értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az EMNP „föl akarja mutatni, mérni a támogatottságát, vagy azt akarja fölmutatni, hogy nincsenek jelöltjei?” „Bármelyiket föl lehet mutatni, de egyszerre a kettőt nem (…) Ha valaki versenyezni akar, az versenyezni akar. Ott, ahol nincs jelöltje, vagy nincs bátorsága, ott együtt akar működni? Ilyen nincs!” – jelentette ki a szövetségi elnök, aki szerint Marosvásárhelyen „mindenkinek az RMDSZ polgármester-jelöltjét kellene támogatnia”, és nem látja értelmét választási szövetséget kötni.
Erre reagálva Toró T. Tibor hétfőn Nagyváradon elmondta: az a politika, amelyet a Markó Béla–Kelemen Hunor vezette RMDSZ folytat, az elmúlt években folyamatosan felszámolta az erdélyi magyar demokráciát, végletesen megosztja a magyarságot, és félmillió választót riasztott el a közügyekben való részvételtől. „Kelemen Hunor nyilatkozata azt mutatja, hogy Vlagyimir Iljics Lenin és Nicolae Ceauşescu méltó utódaként úgy gondolja, hogy aki nincs velük, az ellenük van: az RMDSZ tulajdonának tekint minden erdélyi magyar embert. A Néppárt ezzel szemben azt vallja, hogy gondolkodhatunk különböző módon, tevékenykedhetünk bármely szervezetben, mi mind együtt vagyunk, az erdélyi magyarság közös ügyét szolgáljuk” – hangsúlyozta az EMNP elnöke, hozzátéve: az önkormányzati választásokon új, hiteles, az erdélyi magyar egységet megteremteni kívánó polgármesterekre és képviselőkre van szükség.
„Kelemen Hunor nyilatkozata azt mutatja, hogy háborúzni akar. Szavai idegességről árulkodnak: egy olyan pártot vezet, amelyben az emberek csalódtak, amely nem, vagy csak alig teljesítette ígéreteit, amely képviselőinek számára a miniszteri bársonyszék, az állami autó hátsó ülése, vagy maga a hatalom fontosabb volt, mint a magyar ember sorsa Erdélyben. Megértjük idegességét, mi mégis azt kérjük Kelemen Hunortól: nyugodjon meg!” – fogalmazott Toró.
A politikus egyébként Marosvásárhely kapcsán úgy fogalmazott: bár napról napra csökken az esély a koalíciós jelölt állítására, még mindig nincs késő konszenzust találni, ám a Néppárt számára kizárólag a választási koalíció megkötése, dr. Vass Levente koalíciós jelöltként való indulása az elképzelhető. „Ismételten és lehet, hogy utoljára szólítjuk fel a többi politikai szereplőt egy előválasztás megszervezésére” – jelentette ki Nagyváradon az EMNP elnöke.