A prokupljei Felső Bíróságon megtartott meghallgatást követően szabadon engedték Sami Beqiri (36) és Shukri Binaku (45) koszovói albán rendőröket, akiket szombat délelőtt vettek őrizetbe Merdare körzetében szerbiai rendőrök. A koszovói hatóság képviselőinek szabadon bocsátását tegnap Ivica Dačić szerb és Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter is megerősítette. Dačić elmondta, hallotta a koszovói illetékesek azon nyilatkozatait, melyek szerint a két rendőr küldetésen volt, s feltette a kérdést: mi dolguk lehetett a koszovói rendőröknek Közép-Szerbia területén? Éppen azért tartóztatták le őket, tette hozzá, mert Közép-Szerbiában találták őket – egyenruhában, felfegyverkezve.

Aláhúzta: nem kíván belebocsátkozni abba, hogy az adminisztratív határ illetéktelen átlépése véletlen volt-e vagy sem, a szerb rohamrendőrség mindenesetre csupán a munkáját végezte, amikor bekísérte a koszovói rendőröket. A belügyminiszter úgy fogalmazott, nem szeretnék még feszültebbé tenni a kapcsolatokat Prishtinával, s figyelembe veszik, hogy a koszovói rendőrség is szabadon engedte a korábban letartóztatott szerbeket. Mint mondta, számára, mint illetékes miniszter számára, most az a fontos, hogy a bűnvádi feljelentést megtegyék, s azzal összhangban cselekedjen a bíróság.
Bajram Rexhepi a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva erősítette meg a két rendőr szabadon engedéséről szóló hírt, s elmondta, hogy a KFOR vizsgálatot folytat azon a helyen, ahol a koszovói rendőrök letartóztatása szombaton megtörtént. Mint kiderült, a rendőröket az EULEX szállította vissza Koszovóba Prokupljéból.
Ivan Rakić vizsgálóbíró a Beta hírügynökséggel közölt beszámolója szerint a koszovói rendőröktől szabadon bocsátásukat megelőzően elvették rendőrigazolványukat, fegyvereiket és járművüket. A letartóztatást követően Prishtina azt állította, hogy a rendőröket koszovói területén tartóztatták le - írja a magyarszo.com