Megvan a politikai szándék a titkos akták megnyitására, s nem számít különösebben bonyolultnak e kérdés rendezése – közölte a belgrádi sajtónak adott tegnapi nyilatkozatában Slobodan Homen, az igazságügyi minisztérium államtitkára.
– Valamennyien tisztában voltunk azzal, hogy fontos kérdésnek számít a titkos akták megnyitása, senki sem számított azonban arra, hogy pontosan ez a lépés lesz az Európai Parlament egyik elvárása. Ez a kérdés viszont nem számít túlságosan bonyolultnak – a politikai szándék megvan, így könnyen rendezni lehet a kérdést – értékelte Homen.

Kiemelte, hogy az európai csatlakozási folyamat előrehaladtával egyre több ehhez hasonló elvárással találhatja majd szembe magát az ország. Véleménye szerint e folyamatra mindenekelőtt az a követelmény lesz majd jellemező, amely az európai jogszabályokkal összehangolt hazai előírások alkalmazásának elvárásában jut majd kifejezésre. Reális elképzelésnek nevezte, hogy Szerbia az idei év végéig vagy legkésőbb a jövő év elejéig megkapja a csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontját.

A Szerb Megújhodási Mozgalom tegnap felhívást intézett Slavica Đukić-Dejanovićhoz, a köztársasági képviselőház elnökéhez, melyben a folyamatban lévő választási kampány ellenére a parlament ülésének sürgős összehívását követelte. Az ülésen a párt által két évvel ezelőtt beterjesztett törvényjavaslatot, a titkos akták felnyitásáról szóló jogszabály elfogadását vitatnák meg a képviselők. Aleksandar Jugović, az SZMM alelnöke tegnap véleményének adott hangot, hogy egy ilyen ülés valóban alátámasztaná a titkos iratok feltárásával kapcsolatos politikai szándék meglétét.

– Mára az Európai Parlament álláspontját követően világossá vált, hogy az ország európai útját azok a személyek akadályozzák a legnagyobb mértékben, akik a titkosszolgálatokkal állnak kapcsolatban és a hatalmi struktúra részét képezik – hangsúlyozta Jugović.

Emlékeztetett arra, hogy a párt két évvel ezelőtti kezdeményezését csak a Liberális Demokrata Párt támogatta.