A Benedek Elek Városi Könyvtár, 2012. május 8-án (kedden) 17 órakor, nagy szeretettel várja Rácz-Fodor Katalin grafikusművész kiállításának megnyitójára.
Megnyitja: Dr. Mezeyné Bölöni Judit
Közreműködik: Baráti Eszter gordonkaművész

KÉPGRAFIKA

Figurális képek alkotják munkáim jelentős hányadát. A rajzokon, karcokon, festményeken általában egyetlen embert, egy meg nem határozható térbe és időbe helyezett alakot ábrázolok. - Célom, hogy a szemlélő ne egy történet kívülálló tanúja legyen, ne egy rögzített cselekményt, kimondott tényt, egy eljátszott színdarabot kapjon. Akkor, ott történjék valami, a néző által, a néző és a kép között. Ha úgy tetszik, közte és köztem. Talán így a gondolat nem ér véget a látványtól eltávolodva, talán így a kép sem csak a papír síkján él. Talán a lap széle nem a közlés határa, mint ahogy a képet alkotó vonalak sem elválasztanak, inkább útként, összekötő erőként hatnak.

Városképeim elsősorban diópáccal készült, ecsettel, tollal rajzolt képek, monokróm grafikák, amelyeken a festett tónusok összefogott volta a tollrajzok részletgazdagságával kiegészülve, együtt teremtik meg a látványt. A képeket utazásaim során, ill. nyomán készítem. - Franciaországi tanulmányutamon, a Lyon-hoz közeli Perouges festői középkori városában, a Cote d'Azur-on, Párizsban, és a Loire menti kastélyoknál, illetve Amszterdam csatornáin, Brüsszel csipkés főterén, a bolgár ortodox templomok és duplacserepes lakóházak, a lengyel boronaházak között... Festek hasonló megjelenésű, barna tónusú akril képeket, és akvarelleket is.

A tájképek vonalas, monokróm grafikák a tengerről, a partokról, és festett képek a természet színeinek együtthatásáról, fényekről, árnyakról. - A legtöbb képen nincs kiemelt szerepe semminek. Semmi sem fontosabb a többinél, avagy semmi sem kevésbé fontos, mint a többi. Az egészet igyekszem látni, amelynek részei vagyunk mind, emberek, tengerek, növények -, amelyben létünkkel, vagy nem létünkkel hatást gyakorolunk az Egészre, ezáltal az Egész összes többi részére. Ahol minden tónus, minden szín az adott térbeli viszonylatban értelmezhető, csak a környezetével együtt, az azzal való kölcsönhatása révén meghatározható. Ahol létezésünk különvalóan, de egymással szoros összefüggésben tölti be a lét egy-egy síkját.

Munkáim számos hazai és külföldi magánygyüjteményben, és közintézményben is megtalálhatóak. (Városháza - Kronach (D), Kortárs Galéria - Grislehamn (S), Városi Múzeum - Nowy Sacz (Pl)...)

TERVEZŐGRAFIKA

Bélyegek: Legelső tervem, amely egy Magyarország védett lepkéit ábrázoló sorozat volt, 1993-ban került kiadásra. Legutóbbi tervem szintén lepkéket mutat be, 4 bélyeg és egy blokk formájában. Rajzoltam néhány tervet karácsonyra, húsvétra, tengeri hajókról, ősember leletekről, a védett túzokokról, ragadozó madarakról, magyar írókról...

Címerek: Tervezek, festek családi címereket és városi, községi címereket. Újjáalkottam Halas városi címerét, Kunfehértónak, Tompának, Zsanának, Balotaszállásnak és Ráckeresztúrnak rajzoltam új címert. E címerekhez kapcsolódva a város- ill. községházáknak grafikai arculatot és zászlókat, lobogókat, zománc-táblákat, díszokleveleket, ajándéktárgyakat tervezek, és készítek.

Kiadványok: Elsőként kiadott munkáim novella illusztrációk voltak, amelyek a Rakéta Regényújságban jelentek meg 1985 és 1990 között. Később terveztem több újságot, s néhány könyv megjelenésének is részese voltam, könyvborító tervezéssel, ill. tipográfiai munkákkal. Heti lapok, havi magazinok, és időszakos kiadványok fejcímét, borítóját, grafikáit tervezem. Illusztrálok verses könyveket.

Reklámgrafikák: Munkáim egy része arculat: emblémák, levél-, és fax-papírok, névjegyek. Megtalálható köztük reklám kiadvány: prospektusok, ismertető grafikák, naptárak; hirdetési anyag: plakátok, meghívók, szórólapok, TV és újság hirdetések; csomagolás grafika: dobozok, fóliák, kartonok, címkék, cd-borítók - amelyeket közintézmények, egyesületek, cégek, vállalkozások és magánszemélyek megbízására készítek.

Felvételi előkészítő és rajzkészség fejlesztő tanfolyamot vezetek diákoknak, grafikai és festészeti kurzust tartok felnőtteknek, művészeti ismereteket tanítok. Készítettem homokfúvott üvegképeket, maratott, festett tűzzománcokat. Terveztem szecessziós kovácsoltvas díszkapu - cégér - lámpatartó együttest, mintáztam domborművet, két köztéri szobrot...