Napi 2900 millió liter kommunális szennyvíz ömlik a Gangeszbe, miközben csak 1100 millió liternyi tisztítókapacitás áll rendelkezésre - hívta fel a figyelmet Manmohan Szingh indiai miniszterelnök egy, a folyó állapotára rendezett országos tanácskozáson.
A kormányfő korholta a szövetségi államokat, amiért elhanyagolják a szennyvíztisztítók működtetését és karbantartását, szerinte sürgős lépéseket kell tenni a hinduk szent folyójának - az indiai irodalom és mitológia megihletőjének - megmentésére, és elismerte, hogy "az idő nem a folyó javát akaróknak" kedvez. A Gangesz látja el vízzel India lakosságának 40 százalékát 11 tagállamban.
A Gangesz folyó medencéjével foglalkozó harmadik nagy országos értekezletet azután hívták össze, hogy januárban halálig tartó éhségsztrájkba kezdett az Indiai Műegyetem egy volt professzora, G.D. Agarwal 80 éves környezetvédő aktivista tiltakozásul az ellen, hogy a kormány nem kötelezte el magát a Gangesz "megmentésére".
Az éhségsztrájkot végül márciusban abbahagyta, miután a szövetségi kormány garantálta neki, hogy április 17-re összehívja a nagy Gangesz-tanácskozást.

forrás: MTI/hirado.hu