Azt mondják, a világon több mint 60 millió ember tart a péntek 13-ától. Vannak, akik egyenesen rettegnek ettől a párosítástól, az ő betegségüket friggatriszkaidekafóbiának nevezi a pszichológia.

A pénteknek már az ókorban se volt jó híre, hisz Rómában a péntek volt a kivégzések napja, és Jézus keresztre feszítése is péntekre esett. Ezért ez a nap csak rosszat jelenthetett. Tovább rontottak a helyzeten a keresztény hitterjesztők, ők bélyegezték meg a pénteket a boszorkányok, a pogányok napjaként még a VI. században. Úgy gondolták, a hét ötödik napján imádták ősi istenségeiket a nomád népek.
A 13-as számhoz is rossz tapasztalatokat társítottak őseink. Az egyelőre nem tisztázott, miért lenne ez a szám balszerencsésebb a többinél. Míg Kínában és Egyiptomban kifejezetten szerencsés számnak tartják, nálunk  az a gond vele, hogy eggyel több, mint a tökéletesség szimbólumának tartott tizenkettes. A keresztény kultúrkörben az utolsó vacsora miatt lett baljós szám, hiszen Jézussal együtt éppen ennyien ültek az asztalnál.
Éppen ezért, ha egybeesik péntek és 13-a, az duplán szerencsétlenséget jelent a babonások számára. Legkorábbi írásos emléke ennek az elátkozott péntek 13-ának 1869-ből való, a híres zeneszerző, Gioachino Rossini életrajzából, aki mit adj’isten épp november 13-án, pénteken halt meg. Számára tehát valóban nem volt szerencsés ez az együttállás.
Sokféle babona fűződik ehhez a párosításhoz. Vannak, akik sót dobnak a hátuk mögé a bal vállukon át, hogy megóvják magukat. Mások kerülik a létramászást, vagy lekopogják egy fán a baljós gondolatokat. Állítólag az ezen napon beszedett orvosság nem használ, ha ruhát varrunk, az biztos nem lesz jó, házasodni pedig egyenesen vétek péntek 13-án. Hihetetlen, de az ettől a naptól való rettegés az egyik legelterjedtebb hiedelem, még nevet is adtak neki: paraszkavedekatriafóbia vagy friggatriszkaidekafóbia. Ha pedig valaki csak a 13-as számtól retteg, az triszkaidekafóbiában szenved.  (Frigga ősi skandináv istennő, akinek a napja a péntek.)
Idén egyébként rájár a rúd a babonásokra, hisz janárban egyszer már túlestünk rajta, április után pedig júliusban is péntekre esik 13-a. Megnyugtató azonban, hogy a felmérések szerint nincs mitől tartanunk. A sürgősségi osztályok statisztikái 13 vizsgált veszélyhelyzet közül csak a nyílt sérülések számát vizsgálva találtak növekedést péntek 13-án az év más napjaihoz viszonyítva. Arról nincsen adat, hogy ez a létramászásnak, vagy a fekete macskák elől való menekülésnek köszönhető…
Forrás: baon.hu