(MTI-fotó: Balázs Attila)
Bár nem tudnak beszélni, a páviánok elsajátíthatják az olvasás első lépéseit: meg tudják különböztetni az igazi szavakat az értelmetlenektől a betűk elrendezése alapján. 
Francia kutatók szerint a páviánok felismerik a négybetűs szavakat a számítógépes képernyőn. Kiderítették, hogy a majmok különbséget tudnak tenni az igazi szavak és az értelmetlen betűkombinációk között. Betanítás után az állatok annak ellenére képesek voltak a különbségtételre, hogy nem tudnak olvasni.
Az eredmények azt sugallják, hogy a szavak felismerésének képessége sokkal közelebbi kapcsolatban állhat a tárgyfelismeréssel, mint a nyelvi képességekkel. A John Grainger és Joel Fagot, az Aix-Marseille Egyetem kutatói vezette vizsgálatot a Science közölte.
A kutatók vörös - más néven guineai - páviánokat teszteltek az egyetem speciálisan kialakított helyiségében. „A vizsgálat során az állatok teljesen szabadon dönthettek arról, hogy részt vesznek-e benne, és a tesztszámítógépek automatikusan azonosították őket, amikor szociális csoportjukat hátrahagyva önként beléptek a 10 lehetséges teszt egyikébe” – mondja Fagot, aki maga tervezte a rendszert. 
A tesztfülkékben az állatok egy számítógépes kijelzőt láttak, mely négybetűs szavakat vagy értelmetlen betűhalmazokat jelenített meg. Az automata rendszer nyújtotta jutalom megszerzéséhez, a majmoknak a helyes jelzést – keresztet, ha értelmetlen szót, és oválist, ha értelmeset láttak – kellett megérinteniük.
Fagot magyarázata szerint a páviánok komoly képzésen estek át, a teszteket mintegy 61 ezer alkalommal végezték el. „Teljes figyelmüket a feladatnak szentelték, mivel úgy döntöttek, részt vesznek benne.”
Az egyik majom – Dan – mintegy 300 szót ismert fel helyesen. „A kognitív képességek az emberek közötti is eltérnek, így nem meglepő, hogy az egyes páviánok között is különbségek merültek fel” – mondja Fagot.  Az állatok átlagosan 75 százalékos pontossággal azonosították a szavakat, 81-308 szót tanultak meg az ötszázból, valamint több mint 7000 véletlenszerűen generált értelmetlen szót.
Grainger szerint a betűszekvenciák – melyeket korábban a nyelv alapvető „építőkockáinak” tartottak – felismerése egy sokkal egyszerűbb képességgel állhat kapcsolatban.
„A páviánok a betűket és az azok közötti kapcsolatokat érintő információkat használták fel a tesztek elvégzéséhez. Mindez pedig azon alapvető képességen nyugszik, melynek révén felismerik környezetük mindennapi tárgyait” – magyarázza. 

forrás: MTI/hirado.hu