A Wired magazin pár napja rendkívül érdekes cikkel állt elő, amely szerint a Linux rendszermagjának atyja múlt ősszel belekeveredett a Microsoft-Motorola szabadalomháborúba, miután az utóbbi fél beidézette tanúskodni a bíróságra.

A két fél csatája 2010. októberében kezdődött, mikor a Microsoft kilenc Androiddal kapcsolatos szabadalom megsértése miatt beperelte a mostanra már a Google tulajdonába került mobilgyártót. Ezek közül az egyik szellemi tulajdon az5,758,352 számú volt, amely annak módját írja le, hogy miképp lehet egy eredetileg rövid fájlnevek kezelésére képes fájlrendszert kompatibilissé tenni a hosszú állománynevekkel.

Az 1996-os szabadalom elleni védekezési módszer keresésekor a Motorola ügyvédei ráakadtak két érdekes hírcsoportra is, az egyikben Linus egy Minix felhasználónak osztogatott hasznos tanácsokat ebben a témában, méghozzá 1992. december 23-án – így már az is kérdéses, hogy a Microsoft egyáltalán jogosan birtokolja-e a szellemi tulajdont.

Az ügy bírája emiatt úgy döntött, hogy hét másik mellett a Motorola ezt a szabadalmat sem sérti, az egyetlen jogtalanul használtnak ítélt a 6,370,566 jelű lett, amely a találkozók mobil eszközökről történő megszervezésével foglalkozik.

 Forrás