A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) nyoma veszett az egykori KISZ-titkár, bukott kormányfő mindkét szakdolgozatának. Gyurcsány Ferenc az első diplomamunkáját még 1984-ben írta a Pécsi Tanárképző Főiskolán, amely aztán beolvadt az egyetembe. Kottász Gergely, az egyetem sajtófőnöke azt mondta, hogy a tanárképzős szakdolgozatokat az intézmény jogutód karán kulcsos szekrényekben őrizték, s a kar dékánja kerestette is A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel írt munkát, de nem találták.

Gyurcsány a tanárképző elvégzése után beiratkozott a Pécsi Tudományegyetem közgazdasági karának levelező tagozatára, ahol 1990-ben végzett, s az egyetemi nyilvántartás szerint A gazdasági társaságok és a tőzsde működése címmel írt záródolgozatot. Lapunk érdeklődésre közölték, hogy ezt sem találják, mert a szakdolgozatot már „leselejtezték”. „A szakdolgozatok az egyetemi karokról jellemzően a levéltári nyilvántartásba kerülnek. Gyurcsány dolgozatát 2003-ban adta át a kar a levéltárnak, ahol ötévente selejtezik őket, így a volt miniszterelnöké sincs már meg” – mondta a Magyar Hírlapnak Kottász Gergely sajtóreferens.

Időközben Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkozott, hogy szándékában áll nyilvánosságra hozni szakdolgozatát – azt nem említette, hogy a kettő közül melyiket –, de mivel hatszor költözött, azok valahol még mindig dobozokban vannak. A volt kormányfő egy portállal ugyanakkor azt közölte, hogy „nem fogja kezét-lábát törni”, hogy több ezer példányos dobozolt könyvtárából előkerítse egykori dolgozatait.

A diplomamunka nem minősül közokiratnak, így semmilyen előírás, szabályozás vagy törvény nem rendelkezik arról, hogy meddig kell tárolni – mondta az egyetem szóvivője. A Pécsi Tudományegyetemen évente több mint hétezer diplomamunkát adnak le kötésben, így ezek hosszú évtizedeken át történő tárolása fizikai képtelenség lenne – hangsúlyozta az egyetem illetékese.

Gyurcsány Ferenc szakdolgozatai kapcsán amiatt alakult ki polémia, mert egy kommentelő azt állította, Gyurcsány neki e-mailben azt válaszolta, hogy két szakon „közös szakdolgozatot” adott le. Csakhogy tudvalevő: két önálló diplomához nem lehet közös dolgozatot beadni.