A felsőoktatásban jelentős változások kezdődtek meg a Nemzeti Felsőoktatási Törvény elfogadásával, amelyeknek egyik fontos eleme a felsőoktatásban tanulók teherviselésének átalakítása, az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas rendszer bevezetése azok számára, akik most jelentkeztek, és júliusban nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe. A hallgatói szerződés bevezetésének alapvető céljai a leendő diplomások hazájukhoz való kötődésének elősegítése, továbbá a hallgatói életpálya nyomon követése és a tanulmányok befejezésének motiválása, csökkentve ezzel a képzésüket félbehagyó, felsőfokú végzettséget nem szerzők számát.

A hatályos jogszabályi előírások alapján az Educatio Nonprofit Kft. határidőre feldolgozta a beérkezett jelentkezési kérelmeket, így már részletes statisztikák állnak rendelkezésünkre arról, idén hogyan alakultak a jelentkezések képzési szintenként, munkarendenként, képzési területenként, intézményenként és szakonként.

A feldolgozottság 100%-os állapota szerint a 2012-es általános felvételi eljárásra mintegy 110 000 fő jelentkezett, ez 78%-a a tavalyi számnak. Alacsonyabb az elmúlt 3 év jelentkezői számánál, viszont magasabb a 2007-es és 2008-as adatoknál. A jelentkezői összlétszám-hullámzás okai összetettek. Jellemzően szerepet játszik a finanszírozás átalakítása, az új rendszerrel kapcsolatos kivárás, és az is, hogy az idén magasabbak az elvárások a jelentkezőkkel szemben.

A teljes gyorsjelentés itt megtekinthető.