Egy tanút nem tudtak kihallgatni a tegnap, az ügyet jól ismerő bírónő pedig szülési szabadságra megy, ezért más bíróhoz kerül, és így várhatóan lelassul a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását megkérdőjelező bűnvádi per, amelyet a volt tanári lakásokat megvásároló egykori bérlők feljelentésére a visszaszolgáltatási bizottság tagjai ellen indított a korrupcióellenes ügyészség.

A következő tárgyalást május 8-ra tűzték ki.
Az egyik vádlott, Ma­rosán Tamás volt egyházkerületi jogtanácsos a tegnapi tárgyalásról elmondta: a börtönbüntetését töltő Benedek Levente nyugalmazott közgazdász kórházba került, ezért nem tudott tanúvallomást tenni, ennek hiányában pedig nem lehet lezárni az ügyet. A másik feljelentő, Fejér Zoltán ott volt, de megtagadta az esküt (a tanúk többsége a Bibliára tett kézzel erősíti meg, hogy az igazat fogja mondani), ezért az általa elmondottak törvényessége bármikor meg­kér­dőjelezhető, azaz akár hamis tanúvallomás miatt is elmarasztalható lesz.

Fejér Zoltán megtagadta lapunktól a nyilatkozatot, így csak arra hivatkozhatunk, amit Marosán és ügyvédje, Kapcza Mikolt, illetve a másik vádlott, Markó Attila kisebbségügyi államtitkár közölt: eszerint Fejér két elhunyt jogász véleményére hivatkozva állította, hogy az iskola nem volt a református egyház tulajdona. Hasonlóan vallott Okos András volt szülői bizottsági tag, aki – saját, alapos kutatásai után – úgy tudja, hogy az iskola a székelységé volt, illetve valamilyen alapítványé, ezt azonban nem nevezte meg. Bíró Béla volt iskolaigazgató azt mondta, hogy tudomása szerint az egyház a Székely Mikó Kollégium alapítója volt, a telekkönyvben bejegyzett ev. ref. rövidítésről pedig nem tudja, mit jelent, mert nem jogász. A korábban beidézett Sima Eugen kihallgatását ezek után nem tartotta szükségesnek a bírónő, ezzel azonban nem sokat rövidült az eljárás, az ítélkezést ezután átvevő bíró ugyanis még nem ismeri a (vaskos) peranyagot. Eddig hét tárgyalásra került sor, és bár a tanúkat a perrendtartási szabály szerint nem kell újra kihallgatni, az egykori visszaszolgáltatási bizottság két magyar tagja már nem bízik abban, hogy a nyári igazságszolgáltatási szünet előtt megszületik az alapfokú ítélet.
Demeter J. Ildikó (3szek.ro)