Valóban egyedülálló dolog történt hetvenöt évvel ezelőtt, ha ennyi Nobel-díjas kutató és világhírű tudós gyűlt ma össze Szegeden – mondta Pálinkás József a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából rendezett konferencia megnyitóján. A március 22-25. között tartott tanácskozáson több mint ezer külföldi kutató - köztük kilenc Nobel-díjas - tiszteleg a C-vitamin magyar felfedezőjének emléke előtt.

"Számunkra, magyarok számára különösen kedves Szent-Györgyi Albert Nobel-díja" – emelte ki az emlékkonferencia résztvevőit köszöntve Pálinkás József. Mint elmondta: "A szegedi egyetem egykori professzora és rektora külföldi tanulmányok és kutatómunka után hazatérve, Magyarországon végzett kutatásaiért kapta meg a Nobel-díjat. Történt ez mindössze tizennyolc esztendővel azt követően, hogy az ország elvesztett egy háborút és területének kétharmadát." Az elnök szerint a magyar tudós élete és munkássága a mai napig sokaknak jelent inspirációt. "Szent-Györgyi világsikere politikai bizonyítéka annak, hogy még a legnehezebb időkben is érdemes befektetni az oktatásba és a kutatásba – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a konferencia célja nem csupán az emlékezés. - A tanácskozás lehetőséget teremt arra is, hogy szót ejtsünk a tudomány jelenéről és közös jövőjéről, és ráirányítsuk a figyelmet a tudományos kiválóságra és a kutatásra."

Szent-Györgyi Albert 1937-ben a biológiai égésfolyamatok, különösen a C-vitamin és a fumársav-katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért kapta meg az orvosi és élettani Nobel-díjat, egyetlen olyan magyar tudósként, aki Magyarországon végzett tudományos tevékenysége elismeréséül érdemelte ki a kitüntetést. A díjazásának 75. évfordulója alkalmából megrendezett nemzetközi konferenciára a világ minden tájáról érkeztek kutatók. A négy napig tartó programsorozat központi helyszíne a József Attila Tanulmányi és Információs Központ, a szekcióülések a Szegedi Tudományegyetem fő kutatási témái köré szerveződnek.

A rendezvényre érkező közel ezer vendég közül a legnagyobb figyelem annak a kilenc Nobel-díjas tudósnak jut, akik elfogadták a szervezők meghívását: Andrew W. Schally 1977-ben, Bert Sakmann 1991-ben, Eric Wieschaus 1995-ben, Peter C. Doherty 1996-ban, Tim Hunt 2001-ben orvosi és élettani Nobel-díjat; Ada E. Yonath 2009-ben, Aaron Ciechanover 2004-ben, John E. Walker 1997-ben, Robert Huber pedig 1988-ban kémiai Nobel-díjat kapott. A Nobel-díjas kutatók az előadások mellett személyesen is találkoznak majd az egyetem hallgatóival és szegedi középiskolásokkal. Pénteken 27 kiválasztott diák mutatja be a tudományos élet 9 meghatározó szereplőjét az úgynevezett fiatalok fórumán. Eric Wieschaus orvosi-fiziológiai Nobel-díjas tudós a megnyitón kiemelte: rendkívül fontos, hogy a fiatalok megtalálják életükben azt a tudományos szakterületet, amin a későbbiekben elhivatottan dolgozhatnak.