Pécsi Sándor
A kiállítást abból az alkalomból nyitják meg vasárnap, hogy Pécsi Sándor, a Madách Színház fénykorának egyik legnépszerűbb, színházban és filmen egyaránt halhatatlan alakításokat jegyző színészóriása 90 éve született és 40 éve halt meg.

(MTI) A június 24-ig látható tárlat anyagát Cserje Zsuzsa magángyűjteményéből, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet anyagából állították össze. A tárlaton láthatók a színházi előadásokon és filmforgatásokon készült fotók, de a közönség megismerheti a magánembert és a műgyűjtő Pécsi Sándort is. Olyan különleges dokumentumok is helyet kaptak az anyagban, mint Pécsi Sándor gyermekkori rajzfüzete, általános iskolai szépírás füzete, levelezése, katonaként – 1945-től leszereléséig – írt naplója, valamint a szereplésével bemutatott színdarabok kézzel írt példányai, amelyekben csak saját szövegei olvashatók. Láthatják az érdeklődők sminkkészletét, kalapját és a színművészeti akadémiára kitöltött jelentkezési lapját, amelyen még Péchy-nek írta a nevét – mondta Cserje Zsuzsa.

Felidézte, hogy Pécsi Sándor halálát követően özvegye hamar újból férjhez ment, és a nagy színész gyűjteményét, személyes tárgyait eladogatták. Ő aukciókon vásárolta fel a hagyaték darabjait.

A kiállítást Cserje Zsuzsa és Gálvölgyi János nyitja meg, a művészről pályatársai, köztük Békés Itala, Bencze Ilona, Cs. Németh Lajos, Csűrös Karola, Ferenczi Krisztina, Magyarics Györgyi, Papp János, Pásztor Erzsi, Sunyovszky Szilvia, Szabó Tünde és Szakonyi Károly beszélgetnek az eseményen.