Idén május elseje a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban nemcsak az Alkotónap, hanem a IV. Falusi Olimpia jegyében is telik.

Az olimpia szele 12 évvel ezelőtt a szentendrei Skanzent is megérintette, így már negyedszerre kerül sor a Falusi Olimpiára, amelynek újdonsága, hogy idén meghirdetik az I. Magyar Nemzeti Métabajnokságot. Év végén a múzeum egy nem mindennapi sportesemény házigazdája lesz, hiszen a novemberi Mezei futó Országosbajnokságot követően decemberben lebonyolítják a Mezei futó Európabajnokságot.

Ehhez kapcsolódóan az I. Skanzen Mezei Futóverseny sportolói ezt a pályát is tesztelik majd. A „családmozgató” helyszíneken kicsik és nagyok, osztályok és családok, baráti társaságok és munkahelyi közösségek egyaránt próbára tehetik ügyességüket ezen a napon.

Egyéb információ és nevezési lap: www.skanzen.hu (falusi.olimpia@gmail.com, Csesznák Éva:06/30-748-8549 ).

A nevezési lapok beérkezési határideje: március 30.

Az Alkotónapi fesztivált megelőzően a Szabadtéri Néprajzi Múzeum minden évben egy-egy témára összpontosítva hirdeti meg irodalmi-képzőművészeti pályázatát. Az idei Alkotónap címe: Mozdulj rá! Az irodalmi művekből kiragadott átváltozások, sportoló állatok, a paraszti élet mozgásai egyaránt alkotásra késztethetik a 6–18 éves fiatalokat. Pályázni lehet olyan síkbeli – legfeljebb A/3-as méretű – vagy térbeli – legfeljebb 20x30x20 cm kiterjedésű – munkával, amelyhez tetszésük szerint felhasználnak különféle anyagokat és technikákat. A pályázat díjátadójára az Alkotónapon, május 1-jén 11 órakor kerül sor a pályaművekből rendezett kiállítás megnyitóján.

A pályázat beküldési határideje: 2012. április 13.