Újból lehet Székelyudvarhelyen is útlevelet készíttetni: pénteken irodát nyitott a városban a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal intézménye.

Ünnepélyes szalagvágással nyitották meg pénteken délben a Kossuth Lajos utca 20. szám alatti útlevélkibocsátó- és nyilvántartó közszolgálati irodát. Mihai Capră, a belügyminisztérium első államtitkára, Ladányi László Zsolt, Hargita megye prefektusa és Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere vágta el a szalagot, majd tartottak beszédet.
Az államtitkár kifejtette, hogy az efféle hivatalokat minél közelebb kell vinni az állampolgárokhoz, hogy ne kelljen a megyeszékhelyre utazni. Ezt a véleményt a kormánybiztos és a polgármester is osztott. Az irodában (mely a lakossági nyilvántartó közvetlen szomszédságában található) hétfőtől szerdáig 13 és 15 óra között lesz az igénylők kihallgatása, csütörtökön pedig ügyfélfogadást tartanak, amikor is le lehet tenni az igényléseket. 14 nappal a kérés leadása után adják kézbe az útlevelet ugyanazon a helyszínen.
Gavrila Ștefan Mariana, az útlevélosztály főfelügyelője tudatta, hogy az igényléshez mindössze egy személyazonossági igazolványt és a befizetett illetéket igazoló nyugtát (276 lej) kell vinni – a 14 éven aluliaknak pedig a születési bizonyítványt. Udvarhelyen 2004-ben is nyílt egy ilyen iroda, azonban az elektronikus útlevelek kibocsátásához szükséges technikai felszerelés hiányában be kellett zárják. Mint megtudtuk, 2011-ben 5163 elektronikus útlevelet bocsátottak ki Hargita megyében, melyből 1957-et udvarhelyszéki emberek igényeltek.