Megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelte a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (MHKHSZ) Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban megtartott szombati emlékülésén, melynek keretében Hende Csaba honvédelmi miniszter kitüntetéseket adott át.
A társadalmi összetartás vészesen gyengül Magyarországon, ennek egyik oka a történelem, a hősi múlt nem ismerete - mondta köszöntő beszédében a honvédelmi miniszter. Hende Csaba hangsúlyozta: a katonai hagyományőrzők rengeteg fáradsággal és anyagi ráfordítással járulnak hozzá a magyarság megmaradásához.
Mint figyelmeztetett: a történelmi egyenruha "nem jelmez", hanem hasonló elvárásokat támaszt viselőjével szemben, mintha hivatásos katona lenne. A szövetség tagjai azonban tisztában vannak ezzel a felelősséggel - fűzte hozzá Hende Csaba.
Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár beszédében mint a "magyar nemzet egyik legnagyobb kortárs művészét" köszöntötte a szövetség egyik tagját, Somogyi Győző festőt, hangsúlyozva: a történelem, a hagyományőrzés és a kultúra egymáshoz közel álló diszciplínák.
Sok száz vár állt az ókori Kis-Ázsiában, és a legtöbbről ma alig tudunk valamit. Egyikük, Trója története azonban egy költő révén, azaz a kultúrának köszönhetően fennmaradt, és Homérosz eposza jelentette az európai műveltség egyik alapját - emlékeztetett az államtitkár.
Szőcs Géza felidézte: a közelmúltban a dél-franciaországi Tarbes-ban vett részt egy tízmillió eurós költséggel létrehozott huszármúzeum megnyitóján, és tapasztalatai szerint a kontinensnek abban a távoli sarkában is gondosan őrzik a Bercsényi-huszárok, a magyar huszárság emlékezetét.
Székely Tibor, az MHKHSZ elnöke kiemelte: a szervezet jelentős kulturális missziót tölt be, soraiban komoly felkészültségű szakemberek, tudósok, művészek is dolgoznak. A szövetség célja a magyarságtudat, a nemzet hagyományainak őrzése, együttműködésben a határon túli - erdélyi, kaliforniai, délvidéki vagy burgenlandi - huszárszervezetekkel - tette hozzá.
Mint Székely Tibor kiemelte, az MHKHSZ élő, mindennapos kapcsolatban áll a Honvédelmi Minisztériummal, a honvédséggel, és öt éve hivatalosan is a tárca kiemelt szerződéses partnere.
A jubileumi ülésen Hende Csaba a szövetség több tagjának tevékenységét a Honvédelemért kitüntető címmel ismerte el.
(MTI)