Ez az elismerés nagyrabecsülésünk és köszönetünk kifejezése – mondta Pálinkás József a Magyar Örökség Díj ünnepélyes átadásán. 2012. március 24-én ismét hét jelentős magyar teljesítmény kapta meg azt a kitüntetést, hogy elfoglalhatja helyét a magyarság szellemi panteonjában. A díj célja, hogy elősegítse kulturális értékeink újrafelfedezését, és erősítse halványodó nemzeti öntudatunkat és emlékezetünket.

Az MTA dísztermében immáron 66. alkalommal megrendezett díjátadón Hámori József akadémikus, a Magyar Örökség Díj Bírálóbizottságának elnöke ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: "Sokan mondják, hogy minek a múltba mélyedni, mikor a jövő a fontos. Mindannyian szebb jövőt remélünk magunknak, magyaroknak, ugyanakkor szem előtt kell tartanunk a múlt értékeit is. »A múlt ismerete nélkül nem lehet jövőt építeni« – Széchenyi István, az MTA alapítójának iránymutatását is idézve elmondhatjuk, egy nemzet jövőjét csak a valódi szellemi, kulturális, tudományos, gazdasági értékek felismerése és felismertetése képes megalapozni."

A rangos polgári elismerésben tizenhét éve olyan magyar alkotók, intézmények és csoportok részesülnek, akik vagy amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport vagy tudomány gazdagodásához, ezáltal pedig a magyar társadalom erkölcsi és szellemi felemelkedéséhez. A Magyar Örökség Díj kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapul: állampolgári jogon bárki javasolhatja a díjra az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt vagy teljesítményt. A beérkezett ajánlások alapján a Magyar Örökség Díj Bírálóbizottsága kiválasztja a díjazandókat, majd felkér egy-egy laudátort, hogy ajánlásával indokolja, miért érdemes a jelölt a kitüntetésre. A Magyar Örökség és Európa Egyesület évente négy alkalommal hét-hét díjat oszt ki kulturális műsor kíséretében. Az idei év első hét kitüntetettje: a Magyar Baráti Közösség, a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (KöMal), Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság perjele, Tormay Cécile, írónő, a Napkelet című folyóirat alapítója, Veres Péter író, a Teleki-Bolyai Könyvtár, valamint Gulyás Gyula és Gulyás János filmrendező.

A szombati ünnepélyes díjátadón részt vett Pálinkás József, az MTA elnöke is, akit a Magyar Örökség Díj Bírálóbizottsága felkért, hogy legyen a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok laudátora. "Száztizennyolc év a magyar nemzet, a magyar és az egyetemes tudomány szolgálatában igazán méltóvá teszi rá ezt az egyedülálló lapot, hogy büszkén örökségünknek valljuk. Ez a lap nem gyakorlófeladatokat közölt, nem begyakoroltatni akart, hanem gondolkodni, problémát megoldani tanított és tanít mind a mai napig – méltatta az Akadémia elnöke a Magyar Örökség címmel kitüntetett matematikai újságot. A KöMaL feladatmegoldóinak sorában legkiválóbb matematikusainkkal, fizikusainkkal, a magyar szellemi élet kiemelkedő alkotóival találkozhatunk. A Magyar Örökség Díjat Hámori József professzortól Katona Gyula akadémikus, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke és Kroó Norbert akadémikus, az MTA volt alelnöke, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke vette át.