Néptáncegyüttesek veszik birtokba szombat délután a MOM Kulturális Központ színpadát: a Tavaszköszöntő elnevezésű gála keretében Nyugat-Magyarország legjellegzetesebb és máig élő hagyományival ismerkedhetnek meg a látogatók.

A rendezvény során öt falu - Szany, Szil, Vitnyéd, Gencsapáti és Kapuvár - együttesei mutatják be az ünnepi napokhoz fűződő népszokásokat - mondta el az MTI-nek Héra Éva, a szervező Muharay Elemér Népművészeti Szövetség munkatársa. Ez a vidék az ország legkorábban polgárosodott része, de éppen a korai polgárosodás hívta fel annak idején a figyelmet a hagyományőrzés fontosságára. Az 1920-as években ezen a tájegységen alakultak az ország legelső együttesei.
"Semmi sem fontosabb manapság, minthogy felidézzük a múltnak azon tradícióit, amelyekbe kapaszkodni lehet" - mutatott rá Héra Éva. - Ezek a szokások egy dolog miatt voltak fontosak a vallásban, a családban és a közösségben is: rendet vittek az életbe. Megvolt az emberi élet olyan rendje, közössége, amelyben mindenki megtalálta a maga szerepét, feladatát: a jó énekes, a jó táncos, vagy éppen az, aki csak sertepertélni tudott egy falusi összejövetel alkalmával".
Az este hét órakor kezdődő Az ember élet fordulói című műsorban egyebek mellett a szentcsaládjárást, a farsangfarkán lévő rönkhúzást, a regölést, a János-köszöntőt, a pünkösdölőt, a legényavatást, és a lakodalom szokásait mutatják be az együttesek. A talpalávalóról a szombathelyi Boglya Népzenei Együttes, Bognár Szilvia énekes, valamint az együttesek zenekarai fognak gondoskodni.
A kisebbeket a folyamán Facsiga Játszóház várja, ahol megismerkedhetnek nagyszüleik, illetve dédszüleik játékaival. A gyerekek kipróbálhatják a fonást, az ékszerkészítést, a tojásírást, a sárkány, a rongybaba, a kócvirág, valamint a csuhéfigura készítést. A játszóház különlegessége lesz, hogy a Pécs környéki pedagógusnők összegyűjtötték a régi falusi játékokat, amelyeket jó idő esetén a szabadban próbálhatnak ki a gyerekek.
Délután öt órakor kezdődik az Aprók tánca: Tímár Böske, a Csillagszemű táncegyüttes és a rábaközi népművészet mestereinek közreműködésével. A zenét a Szanyból érkező Greznár Zoltán és zenekara fogja biztosítani. Akik pedig maguk is tánccal szeretnék köszönteni a tavaszt, éjszakába nyúlóan rophatják az este fél tíztől kezdődő Hagyományőrzők bálján. A gála fővédnöke Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere lesz.
(MTI)