Feljelentették Gyurcsány Ferencet az Alkotmánybíróság kilátásba helyezett blokádja és az egyházi személyek kiváltságainak felhánytorgatása miatt - számolt be az Index.

Polt Péter legfőbb ügyészhez Gulyás Balázs, a Mokép decemberben menesztett igazgatója, a Kisgazdapárt korábbi Győr-Moson-Sopron megyei elnöke fordult. Szerinte a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke március 15-i, Egyetem téri beszédében a Btk.-ba ütköző kijelentéseket tett, melyek akár terrorcselekménynek is minősíthetők - írja az Index.

Gyurcsány a rendezvényen azt mondta: a Szabadság és Reform Intézet nemrég beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy mondja ki, Orbán hatalma illegitim, az AB azonban elutasította őket. Panasszal éltek ez ellen, most pedig Gyurcsány felszólította az AB-t, hogy vizsgálja meg érdemben a panaszt és a beadványt 30 napon belül, mert ha nem, alkotmányos blokád alá fogják vonni az AB-t.

Az Indexhez eljuttatott feljelentés szerint Gyurcsány szavaira a Btk. 261-es passzusa vonatkozhat, mely szerint aki abból a célból, hogy állami szervet, más államot, nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűncselekményt követ el és 10-20 év közötti börtönnel büntetendő.

A politikust gyűlöletre uszítás miatt is feljelentették, mert kifogásolta az egyházi személyek adózási kiváltságait.
MHO/Hvg.hu/index.hu