Húsz éve keresi meg bibliai tanításokra épülő programjaival, határon innen és túl az általános- és középiskolákat a Palánta Gyermek és Ifjúsági Misszió. Az erkölcsi iránymutatás mellett céljuk, hogy a nem keresztény gyerekek is megismerjék az evangélium üzenetét, hogy aztán felnőtt fejjel könnyebben el tudják dönteni, annak fényében kívánnak-e élni.


Manapság se szeri, se száma azoknak a drámapedagógiai módszereknek, amelyekkel a gyerekek és a kamaszok erkölcsi talajtalanságát szeretnék megelőzni, vagy egyszerűen csak a mindennapi kommunikációt és az elégtelen szülői törődést szeretnék pótolni.

A Palánta Sorsfordító Alapítvány évtizedekkel ezelőtt felismerte a problémát, munkatársai a rendszerváltás hajnalán elindították a Palánta Gyermek és Ifjúsági Missziót, hogy társadalmunk átalakulásának, a családok széthullásának legnagyobb áldozatait, a gyerekeket megmentsék. Küldetésükként azt fogalmazták meg, hogy a Biblia tanításával - de hangsúlyozottan nem térítő céllal - megkeresik a határon inneni és túli tanintézményeket és felajánlják nekik nevelő programjaikat.

Hallható, olvasható és látható anyagokat terjesztenek az együttműködésre kész iskoláknak - tájékoztatott a  szervezet munkatársa, Kőrös Tibor. „A fiatalkorúakhoz - a tizenkét éves általános iskolásokig - elsősorban a bábokon keresztül szeretnénk eljutni. Tapasztalatunk szerint kis tinédzser korukig fogékonyak erre a műfajra a fiatalok. Saját bábdarabjainkat franchise-rendszerben - CD-vel és elkészített figurákkal - adjuk tovább, ezeket aztán önkéntesek adják elő az iskolákban. Néhány év alatt hetven ilyen bábcsoportot sikerült szerveznünk. A történetek többnyire mindennapi szituációkat dolgoznak fel, olyan erkölcsi tanulságokat rejtve, mint hűség, szeretet, barátság” - magyarázta Kőrös.

A magyar nyelvre lefordított, tudományosan megalapozott irodalom mint a Boldogságkeresők - drogmámor vagy valóság, vagy a Biblia és etikai nevelés című iránymutató kötetek több tucat iskolába jutottak el, a többi között kárpátaljai, erdélyi és vajdasági iskolákhoz. Merthogy Kőrös azt is hangsúlyozta, hogy kezdettől fogva kiemelt feladatnak tartják a határon túli fiatalokkal való kapcsolattartást. „Eredménynek nem csupán a pozitív visszajelzéseket és az egyre bővülő kapcsolati körünket tartjuk, hanem azt is, hogy sok fiatal általunk talál Jézus Krisztushoz. Volt olyan család, ahol a kisgyermek érdeklődése  indította el a szülőket az istenhit felé” - fogalmazott.

Húsvét - Jézus Krisztus kereszthalálának és feltámadásának ünnepe - a Palánta Gyermek és Ifjúsági misszió számára az előadások időszaka. Már az ünnepek előtti héten elindulnak a fiatalokhoz, hogy a bűnbocsánat és az áldozat bibliai üzenetét továbbadják. A misszió munkatársainak meggyőződése, hogy az isteni szeretet Jézus Krisztusban jelent meg és egyedül ez az erő képes arra, hogy az elvesztett törődést pótolja a fiataloknak.
Szilléry Éva