A kecskeméti kis katolikus temető felszámolása során tavaly márciusban fellelt orosz katonákat temettek újra tegnap Kecskeméten, a Budai úti Szovjet Hősi Katonatemetőben. A 12 hősi halott közül négyen névvel ellátott, a többiek névtelen sírokban feküdtek.
Az exhumálás után a Városgazdasági Kft. a katonatemetőben egy parcella kialakítására kapott engedélyt a Hadisírgondozó Hivataltól.
– Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata különös gondot fordít a katonatemető rendben tartására, állagának megőrzésére, így kerülhetett sor ezen ünnepi alkalomra is – mutatott rá beszédében Nagypál Sándor, Kecskemét alpolgármestere. Ismertette a hősi halottak sírhelyének kialakítási körülményeit, majd megköszönte a Városgazdasági Kft. munkatársainak áldozatos munkáját, a Honvédelmi Minisztérium Hadisírgondozó Irodájának segítségét, továbbá Katona Gyula veterán katonának, hogy évtizedek óta segíti az önkormányzat nemzetközi kapcsolatainak ápolását.
– A síremlék elkészült, ez az ötödik – és vélhetően utolsó – újratemetés Kecskeméten. 1944 őszén a városban és környékén dúló heves harcokban számos katona lelte halálát, közülük sokan ismeretlenül – mondta beszédében Vaszilij Szazanovics ezredes, Oroszország budapesti nagykövetségének katonai attaséja. A szovjet katonai temetőben összesen 590 szovjet katona nyugszik, közülük 545 főnek a neve, rangja is ismert – fűzte hozzá Jurij Muska, az Ukrán Köztársaság magyarországi nagykövete. Az ünnepélyesen leleplezett síremléket Oroszország diplomatái, az ukrán nagykövet, valamint Nagypál Sándor koszorúzta meg.
Katona Gula nyugállományú ezredes, Szimferopol díszpolgára a koszorúzást követően a városházán emlékérmet vehetett át, amelyet Anatolj Serdjukov, az Ororszországi Föderáció védelmi minisztere adományozott számára az elhunyt katonák emlékének ápolása érdekében végzett tevékenységéért.