Tegnap Kecskeméten harmincnégy, kilencedik évfolyamos diáknak rendhagyó tanévkezdete volt. Az iskola helyett ugyanis a Mercedes-gyár oktatási központjában kellett megjelenniük.
Névre szóló piros pólókat kaptak „tanuló” felirattal, buszos túrán megnézték a gyárat, majd a kadafalvi ipartelepen működő oktatási központba visszatérve leendő szakoktatóik bemutatták nekik a gépeket, melyeket az elkövetkezendő három évben tanulnak meg kezelni. Ez a harmincnégy tanuló az országosan is újdonságnak számító duális műszaki képzési rendszer első évfolyama. A Németországban évtizedek óta sikerrel működő képzési forma lényege, hogy a diákok a 9. évfolyamtól kezdve részt vesznek gyakorlati oktatáson és három év alatt szakmunkás bizonyítványt szereznek.
A diákok a gyakorlati idejüket a szakképzettségükre később nagy eséllyel igényt tartó vállalatoknál töltik tanulmányi szerződéssel. A duális képzéssel kapcsolatban megtudtuk, hogy a Mercedesszel szerződött diákok most három szakterületen kezdik tanulmányaikat: gépjármű-mechatronikus, mechatronikai karbantartó és gépjármű-előkészítő felületbevonó. Elméleti és gyakorlati oktatásuk aránya 30–70 százalék lesz.
A megilletődött kamaszokat a gyár vezetősége mellett köszöntötte Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester és Leviczky Cirill, a műszaki középiskola igazgatója mellett Gaál József, a Bács-Kiskun megyei iparkamara elnöke, és a szervezet titkára, Sipos Zsolt is.