A Cimbalom Világszövetség 11. alkalommal háromnapos kongresszust rendez 2011. október 6. és 8. között, Budapesten, melyen húsz nemzet képviselteti magát Ausztráliától Japánig. Az előadások, koncertek mellett árusítással egybekötött hangszer, kotta- és CD-kiállítást is tartanak
A kongresszus nyitókoncertjének a rákosmenti Vigyázó Sándor Művelődési Ház ad otthont az első nap estéjén, melyen közreműködnek a magyar cimbalmosok: Herencsár Viktória, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, Demlyén Krisztina és Tóth Andrea, Unger Balázs és a Cimbaliband, Testore vonósnégyes és barátai kamarazenekar.
A háromnapos szakmai programra neves művészeket és együtteseket hívtak meg a szervezők. Október 6-án délelőtt Kovács Balázs, Herencsár Viktória és a szlovákiai Viktória Dolinska, délután az iráni Mehdi Siadat tart előadást, majd a santuront az amerikai Roya Bahrami mutatja be. A török qanun és más országok játéktechnikájáról lesz szó Aysegül Kostak Toksoy és Sanaz Nakhjavani előadásában, majd Anglia képviseletében a The dulcimores (Sally Whytehead, Sue harris, Jenny Coxon), Benjamin Dobson és a Dulci (Dizzi Dulcimer, Emily Edwards) hangversenyét hallhatja a publikum, melyet Németország koncertje követ Katerina Zlatnikova, a Con fuoco, Jutta Claar és az Ammentaler Saitenmusik közreműködésével.
A vacsoraszünet után fél 7-kor a kínai Xiamen koncertjével folytatódik az este, majd Törökország, Irán és Izrael művészei, Mehdi Siadat, Roozbeh Nafisi, Ayşegül Kostak Toksoy és Sanaz Nakhjavani, valamint Menashe Sasson ad koncertet. A napot este kilenckor az Egyesült Államok koncertje zárja, melyen fellép Paul Beck, Patti Amolett és Steve Criss, Roya Bahrami, Karen Ashbrook, Nickolas Blanton, Jutta Claar és a Strinking Strings.
A második napon, október 7-én délelőtt a Cimbalom Világszövetség ülésére várják a résztvevőket. Délután „A kínai cimbalom fejlődése Hong Kongban” címmel tart előadást Yanki Ma Sze-yan. Kína után Görögország hangszerét ismerhetik meg Klearchos Korkovelos vezetésével, majd Moldávia, Hollandia – Michael Mantz, Ausztrália – Joshua Webster és Japán - La galassia, Tokyo Cimbalom Ensemble - Akiko Sato, Mikako Ogawa, Sumiko Ogawa, Junko Sakimura lép fel. Négy órától Görögország, Csehország, Szlovákia és Ukrajna mutatkozik be a színpadon, a fellépő mávészek: Klearchos Korkovelos és Kostantinos Kopanitsanos – klarinét, Martina Krigovska, Katerina Hranošová és Petra Martinková, a Cimbalom Ensemble Banska Bystrica (Radka Lovasová – Miriam Švabová – Peter Kamenský) és Mykhaylo Zakhariya, majd öt órától Ausztria a Hackbrettissimo együttesével lép fel Liudmila Beladzed vezetésével.
Az este a kínai Peking koncertjével folytatódik Li Ling Ling vezetésével, majd a Hong Kong, Szingapúr és Tajvan lép fel, Yanki Ma Sze-yan (Hong Kong), Qu Jian Qing (Szingapúr) és Butterfly Zither studio (Tajvan). A távol-kelet után zárásként Svájc koncertje szerepel, melyen fellép Johannes Fuchs, Ergereyer (Barbara Schirmer, Didine Stauffer) és a Hackbrett-Jugendorchester-Schweiz.
Október 8-án 10 órától bemutatják a kiállított hangszereket, ahol lehetőség nyílik azok kipróbálására is. Este fél nyolctól a Gálakoncert és záróünnepélyen közreműködik a kongresszus összes résztvevője. A szakmai találkozót fakultatív kirándulással kívánják emlékezetessé tenni, ahol a résztvevők Budapest mellett Visegrádra és Szentendrére is ellátogathatnak.
Közreadta: Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI, MTVA - konyvtar@dunatv.hu;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; POLUS ONLINE - lillatti8@gmail.com)